Da li znate zbog čega hleb treba jesti na kraju obroka?
Konzumacija ugljenih hidrata nakon obroka održava telesnu težinu i doprinosi celokupnom zdravlju.
Pročitajte još: Šaka ovog VOĆA je korisnija od šake LEKOVA
Studija, koju je vodio profesor sa Medicinskog fakulteta u Njujorku, Luis Džej Aron, bila je inspirisana nedovoljnim naučnim podacima o tome da li vreme kada se ugljeni hidrati jedu utiče na nivo šećera u krvi. Doktor Aron je sa kolegama ispitivao način ishrane 16 dijabetičara.
Njihova ishrana bazirala se na proteinima, povrću i ugljenim hidratima, a ispitanici su bili raspoređeni u tri grupe
Prva grupa konzumirala je ugljene hidrate deset minuta nakon proteina i povrća, druga grupa jela je ugljene hidrate pre povrća i proteina, a treća je konzumirala sve zajedno.
Vreme za ugljene hidrate
Svakom pojedincu merio se nivo šećera u krvi pre jela i 30 minuta nakon obroka. Pokazano je da je ona grupa koja je konzumirala ugljene hidrate na kraju, imala za 53,8 procenata manji šećer u krvi od grupe koja je konzumirala ugljene hidrate pre ostatka obroka i za 40,4 procenata manje šećera u krvi od onih koji su u isto vreme konzumirali sve namirnice.
Naučnici smatraju da unos ugljenih hidrata na kraju obroka, utiče na nivo insulina, koji je potreban za metabolizam šećera u krvi. Takođe, postoji verovanje da bi ovakav način ishrane mogao da utiče na gubitak telesne težine, jer manji nivoi insulina u organizmu dovode do mršavljenja.
Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU