ZAČIN koji ne koristimo često može POBOLJŠATI naše zdravlje
Dodavanje malo cimeta ishrani može koristiti zdravlju, pokazalo je istraživanje po kom taj začin snižava temperaturu u želucu i pomaže probavi.
Australijski naučnici sa univerziteta RMIT u Melburnu sproveli su istraživanje probave svinja uz pomoć kapsula koje reagiraju na gasove.
Prema rezultatima istraživanja objavljenih u časopisu Scientific Reports uključivanje cimeta u ishranu životinja može da smanji nivo ugljen-dioksida u želucu hladeći tako njihova tela.
Pročitajte još: Šaka ovog VOĆA je korisnija od šake LEKOVA
Ukupno zdravlje svinja koje su jele hranu s dodatkom cimeta poboljšalo se značajno.
Voditelj istraživanja Kourush Kalantar-Zadeh kazao je: "Kad se svinje hrane na sobnoj temperaturi raste ugljen-dioksid u njihovom želucu".
Cimet u njihovoj ishrani smanjuje taj gas smanjivanjem lučenja želudačne kiseline i pepsina što hladi želudac svinje tokom obroka.
Čini se i da cimet štiti zidove želuca i tankog creva, zaključili su naučnici.
Pročitajte još: Za mršavljenje, loš holesterol, krvne sudove...Evo šta sve leči JEČMENA VODICA
Iako je istraživanje sprovedeno na svinjama naučnici veruju da je primenjivo na ljude. Utvrdili su da je cimet smanjio temperaturu u želucu za 2 stepena Celzijusa.
Stoga kažu da nije čudno što je cimet popularan u toplijim krajevima jer daje osećaj hlađenja.
Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU