Napitak koji nas čini pametnijima: Kuvano vino ili topla čokolada?
Prema jednom nedavno sprovedenom istraživanju, na kojem su radili naučinisti sa Univerziteta Birmingham, jedan omiljeni zimski napitak pozitivno deluje na moždanu funkciju.
Šta najviše volite da pijete zimi? Kuvano vino? Čaj? Jedan napitak trebali bi, tvrde naučnici, češće da pravimo kod kuće.
Pročitajte još: Dobre i loše strane SUVOG VOĆA: Omiljena zimska grickalica
Naime, osim što nas ovaj napitak čini inteligentnijima, fenomenalnog je ukusa! Reč je o toploj čokoladi. Naučnici tvrde da flavanoidi iza kakoa pozitivno deluju na naše moždane funkcije. Naučnici su za potrebe istraživanja obavili razne kognitivne testove. Radili su ih i pre i nakon što su ispitanici popili vruću čokoladu.
Pročitajte još: Sedam NAJVEĆIH ZABLUDA o maslinovom ulju
Naučnici su okrili da kakao bogat flavnoidima povećava nivo kiseonika u krvi, te su ispatinici bili u stanju da za 11 posto bolje reše komplekse, kognitivne zadatke. Međutim, ne sadrži samo vruća čokolada flavanoide. Sadrže ih i bobice, jabuke i zeleni čaj.
Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU