Ovo su dva NAJGORA načina odmrzavanja piletine, a tu su i NAJBOLJI!
Neke često korišćene metoda odmrzavanja piletine mesu mogu pokvariti ukus, ali i pospešiti razvoj bakterija u njemu. Saznajte koji su najbolji, a koji najgori načini odmrzavanja piletine.
3 najbolja načina odmrzavanja piletine
1. U frižideru
Ovo je najbolji način odmrzavanja pileta jer je najjednostavniji, a uz to je i sigurniji od ostalih tehnika odmrzavanja jer meso nije izloženo toplini koja inače pospešuje razvoj bakterija. Ako odmrzavate pile u frižideru takođe ćete sačuvati ukus mesa koji uz neke druge metode odmrzavanja može da ih oslabi. Jedina "mana" ovog načina odmrzavanja je ta da morate da planirate unapred.
Pročitajte još: STRUČNJACI PREKLINJU – NE RADITE OVO S PILETINOM! Užasna greška zbog koje reskirate zdravlje
Za pola kilograma piletine trebaće oko 5 sati da se odmrzne u frižideru, a biće dobra da se jede za dva, tri dana. Ujutru pre odlaska na posao premestite pile iz zamrzivača u hladnjak i kad se vratite kući biće spremno za pečenje.
2. U hladnoj vodi
Ukoliko ste zaboravili da premestite pile iz zamrzivača u frižider, poslužite se ovom metodom. Kako bi meso ostalo sigurno za konzumaciju, morate ga zavezati u čvrsto stegnutu plastičnu kesu i menjati vodu svakih 30 minuta (odmrzavanje traje 20 do 3 sata). Na taj način voda će uvek biti hladna i zamrznuto pile neće biti izloženo opasnim toplijim temperaturama.
Pročitajte još: Ovo su VRSTE MESA koje treba uvrstiti u svoju ishranu, ali tu su i dve koje MORATE IZBEGAVATI
3. Peći ga smrznutog
Treća najbolja metoda je uopšte ne odmrzavati pile, ali ako ga pripremate zamrznutog to će trajati 50 posto vremena duže nego kada je odmrznuto. Ali to ne mora nužno biti loša stvar, naročito ako pravite jelo čija priprema ionako traje duže (na primer, kod gulaša i supa).
Ovu metodu jedino nije preporučljivo koristiti kod prženja jer se zbog viška vlage na mesu neće stvoriti hrskava korica.
2 najgora načina odmrzavanja piletine
1. U mikrotalasnoj
Odmrzavanje piletine u mikrotalasnoj nije sigurno, jer je meso izloženo visokim temperaturama koje pogoduju razvoju bakterija. Takođe, uništava ukus i teksturu mesa jer se meso ne odmrzava ravnomerno. Dok se deblji i veći komadi još odmrzavaju, tanji i manji već se počnu kuvati i postanu gumenasti.
Pročitajte još: Evo kako možete napraviti čak 17 ručkova i 6 užina – od samo jednog pileta: TRIK ŠTEDLJIVE MAME! (FOTO)
2. Na kuhinjskom pultu
Ova metoda odmrzavanja piletine koristi se u mnogim domačinstvima, ali apsolutno bi trebalo da se izbegava. Kada meso predugo stoji na sobnoj temperaturi velika je verovatnoća da će ući u "opasnu temperaturnu zonu" u kojoj je stvaranje bakterija neizbežno.
Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU