Šaka ovog VOĆA je korisnija od šake LEKOVA

12. 12. 2020. 000000 14:00

Foto: Depozitfoto

Jedite ih što češće. Ovaj slatki plod smatra se prirodnim lekom protiv prehlade, upale krajnika i disajnih tegoba. Priroda je udesila da mušmula sazreva upravo u vreme kada se povećava broj respiratornih infekcija.

Pročitajte još: ČAJ OD RUZMARINA za jači imunitet: Kolika je njegova moć

Savet za nadimanje
Ako patite od nadimanja pojedite svakog dana 400 grama svežih mušmula. Tačnije nakon doručka pojedite 200 grama svežih mušmula. Posle ručka popijte decilitar belog vina.

Mušmula ima snažna protivupalna dejstva, a osim za zdravlje disajnih puteva, koristi se i za bolji rad creva i uspešno eliminiše nadutost. Pektin, odnosno dijetalna vlakna iz mušmule mogu da snize nivo masnoća u krvi, kao i da zaustave dijareju.

Ublažava osteoporozu i čuva vid, dobra je za bubrege.

Studije su dokazale efikasnost mušmule u ublažavanju progresije osteoporoze, kao i za očuvanje vida. Naime, mušmule smanjuju rizik od katarakte i degeneracije žute mrlje.

Mušmula ima diuretičko svojstvo i pomaže izlučivanje soli mokraćne kiseline, što smanjuje rizik od gihta i kamena u bubregu.

Pročitajte još: Nežan i skroman, a jača KOSTI više od mleka!

Osim ploda koriste se i cvet i list, koji se bere u proleće. Suše se na vazduhu, kora drveta se skida u proleće ili u jesen.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU