Ako NE JEDETE OVU HRANU dosta su velike šanse da ćete biti DEPRESIVNI!

07. 12. 2020. 000000 16:00

Foto: Depozit

Već dugo znamo da nam masna hrana povećava holesterol i time povećava rizik prerane smrti zbog srčanog ili moždanog udara. To nije baš u potpunosti tačno i dogma da je mast tako loša jedan je od uzroka rastućeg broja osoba koje pate od depresije.

Analize objavljene u Journal of Psychiatry and Neuroscience nalaze da su niske vrednosti holesterola potencijalno uzrokovane neadekvatnom količinom masti u ishrani, povezane sa dubokom depresijom i suicidnim mislima. Nizak holesterol povećava rizik od samoubistva kod depresivnih ljudi za 112 posto.

Pročitajte još: Kako se osloboditi zavisnosti od ŠEĆERA?

Jedna teorija kaže da je to zato jer je mozak sastavljen od 60 posto masti, a oko 25 posto telesnog holesterola nalazi se u mozgu.

Mozak ne može optimalno funkcionisati bez dovoljno masne hrane.

Neke su studije pokazale da vrlo nizak holesterol utiče na sintetisanje i prenos neurotransmitera serotonina. Naravno, nećete sada početi naglo da jedete hamburgere, pržene krompiriće ili puno maslaca da bi povećali unos masti u organizam.

Pročitajte još: Četiri porcije povrća za zdrav pankreas: Evo menija!

Umesto toga, potrebno je da se usredsredite na prave masti u razumnim količinama koje imaju korist za mentalno zdravlje. Oko 25 do 35 posto dnevnih kalorija trebalo bi biti od masti.

Najbolje masti
Najbolje masti su omega 3 masne kiseline koje su visoko koncentrirane u mozgu i povezane sa povišenim nivoima dobrog HDL holesterola. Nedostatak omega 3 masnih kiselina povezan je sa promenama raspoloženja i depresijom. 

Dobri izvori su masna riba kao tuna, losos, haringa, srdela i bakalar, meso i mleko travom hranjenih životinja, jaja i semenke. Hrana bogata monozasićenim mastima kao avokado, bademi i maslinovo ulje isto se vežu uz povećanje vrednosti dobrog holesterola HDL i poboljšanje kognitivnih funkcija, prenosi.

Pročitajte još: TRI SAVETA nutricioniste za jačanje imuniteta tokom pandemije KORONA VIRUSA

Zasićene i trans-masti povezuju se s većim rizikom od depresije. Veća konzumacija visokokvalitetnih masti nije ključ do sreće za svakoga. I nizak holesterol i depresija mogu da budu uzrokovani drugim faktorima i mogu da znače i nekakvu prikrivenu bolest, ili nedostatak nekakvih drugih hranjivih materija, uzimanja određenih lekova ili genetsku rezistenciju na holesterol iz hrane.

Svaki slučaj je individualan i možda ga nije moguće promeniti ishranom.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU