Rešite se upala, probajte ĐUMBIROVU VODU (RECEPT)

08. 12. 2020. 000000 21:40

Foto: Depozit

Đumbir je glavni sastojak u kuhinjama širom sveta, ne samo zbog svog jedinstvenog, začinjenog ukusa koji dopnjuje slatka i slana jela, već i zbog impresivnog niza zdravstvenih blagodati.

Blagodati đumbirove vodice uglavnom potiču od samo đumbira. On je ispunjen korisnim jedinjenjima koja mogu da pomognu u borbi protiv upala, mučnina, a potencijalno mogu čak i da umanje bol. 

Pročitajte još: Da li ste hipohondar? Ovo su znakovi psihičkog poremećaja

1. Hidrira

Đumbirova voda podstiče povećanu potrošnju vode - važno jer je pravilna hidratacija ključna za skoro celokupno funkcionisanje vašeg tela, od varenja do sprečavanje glavobolje.

2. Bori se protiv upala

Kao i sam đumbir, i đumbirova vodi može da pomogne kod upala. On ima antiinflamatorna i antioksidativna svojstva, tako da smanjuje stres u telu. 

Foto: Depozit

Pročitajte još: Hrana koju pred SPAVANJE ne treba da jedete: Želudac loše reaguje

3. Pomaže kod mučnine i probavne smetnje

Iako je potrebno više kliničkih istraživanja, đumbir se obično koristi za ublažavanje mučnine i probavne smenjte. Zbog toga ljudi posežu za bombonama od đumbira ako osećaju mučninu, ili za starim mitom o đumbirovom pivu.

Nepoželji efekti đumbira su retki - zato slobodno uživajte u njima kako želite, umereno. Konzumacija više od 4 grama dnevno može da prouzrokuje gorušicu, gasove, uznemireni stomak ili peckanje u ustima. Averzija prema đumbirovoj vodi često potiče iz njenog jakog ukusa, a ne zbog neželjenih efekata. S tim u vezi, trebalo bi da razgovarate sa lekarom o uzimanju đumbira ako ste na bilo kakvim lekovima ili ako ste trudni ili dojite. 

Poreklo
Biljka đumbira potiče iz jugoistočne Azije, a terapijska i lekovita upotreba datira hiljadama godina, a đumbir je prirodni koren za koji se kaže da ima antioksidativna i protuupalna svojstva

Pročitajte još: Pravilna nega: Kako da zaštite KOŽU IZA UŠIJU posle nošenja maski

Sastojci:

  • 1 kašicica svežeg đumbira
  • 4 šolje vode
  • pola kašicice meda (opciono)
  • limuna (opciono)

Skuvajte četiri šolje vode u šerpi. Kada voda proključa dodajte naribani đumbir. Uklonite sa vatre i pustite đumbir da odstoji 5 do 10 minuta. Stavite gazu preko čaše i sipajte vodu kako bi se uklonili komadi đumbira. Ako koristite, dodajte med i limun.

Uživajte u toplom napitku!

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU