Kako da se nivo HOLESTEROLA reguliše na prirodan način?
Još je nezahvalnije saznanje da mnogi od njih nemaju problema sa prekomernom težinom, niti pokazuju bilo kakve simptome visokog holesterola. Nažalost sve veći broj njih postaje žrtva moždanih ili srčanih oboljenja. Ali pre nego što vas obuzme panika, otkrivamo vam kako sa lakoćom možete da regulišete nivo holesterola kod kuće.
Najčešću uzroci visokog holesterola:
- hrana bogata zasićenim i trans-mastima
- prekomerna težina
- neaktivnost
- starosno doba
- nasledni faktor
Pročitajte još: Zdravi ljudi ove tri stvari rade svaki dan
Esencijalna ulja
Esencijalno ulje limunove trave se najviše koristi zbog svojih analgetičkih i protivupalnih efekata. Ono pomaže pri smanjanju nivoa holesterola i proširenju krvnih sudova, kako bi tok krvi u njima bio nesmetan. Dve kapi esnecijalnog ulja limunove trave rastvorene u čaši vode potrebno je konzumirati dva puta dnevno.
Foto: Deposit
Vitamini
Poznato je da vitamini B3, E i C smanjuju nivo holesterola u krvi. Zajedničkim snagama oni suzbijaju simptome viskog holesterola poput ateroskleroze smanjujući nakupljanje holesterola u arterijama. Hrana bogata ovim vitaminima uključuje citruse, zeleno lisnato povrće, piletinu, pečurke, tunjevinu, bademe i slatki krompir.
Riblje ulje
Riblje ulje je odličan izvor omega 3 masnih kiselina. Redovan unos ovih masnih kiselina je jedan od najboljih i najlakših načina za smanjenje nivoa holesterola u organizmu. Takođe ono pomaže i u smanjenju rizika od srčanih oboljenja. Riba poput sardine, lososa, skuše i tune je posebno preporučljiva, ali možete odabrati i suplemente u vidu ribljeg ulja.
Foto: Deposit
Pročitajte još: Kombinacija CIMETA i MEDA: Šta bi sve mogla da donese našem organizmu
Beli luk
Beli luk sadrži jedinjenje koje se naziva alicin koje se oslobađa kada ga zgnječite. Dokazano je da upravo ovo jedinjenje dovodi do prirodnog smanjenja holesterola u krvi. Sitno seckani i zgnječeni beli luk možete dodati salatama šireg sprektra. Poželjno je da ga konzumirate svakodnevno.
Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU