Greška koju pravimo sa jajima kada SPREMAMO KOLAČE utiče na njihov ukus

Kristina LJubisavljević

02. 12. 2020. 000000 15:40

Foto: Deposit

Jaja koja koristite u pripremi kolača mogu imati veliki uticaj na krajnju teksturu i ukus pečenih poslastica.

Poznati poslastičari upozoravaju da ne treba uzeti prvo jaje koje nam padne pod ruku iz frižidera već da treba obratiti pažnjuna njihovu veličinu.

Pročitajte još: Postoji način da ručak ne POKIPI IZ ŠERPE: Koristite predmet koji svi imamo u kuhinji

- Ako ne stavite dovoljno jaja, nedostajaće vazduha u testu, što rezultira da postaje gušće zbog manje razmere tečnosti i suvih sastojaka. Takođe, dobićete gusto, nedovoljno podignuto testo ili čak sa mrvičastom teksturom, u zavisnosti od recepta.

- S druge strane, ako stavite previše jaja u testo,  možete dobiti preterano sunđerastu ili čak gumenu teksturu - kaže poslastičarka Jocelin Dreksinger.

Ako u receptu piše određena veličinu jaja za upotrebu pridržavajte se uputstva. U suprotnom, kolač neće ispasti onako kako ste želeli.

Pročitajte još: Kako da smanjite konzumiranje BELOG BRAŠNA?

Obrati pažnju na veličinu na ambalaži

Prema pravilniku, kategorije veličine su "S"- malena jaja, čija je masa manja od 53 grama, "M" (srednja - od 53 do 63 grama), "L" (velika - od 63 do 73 grama) i "XL", odnosno veoma velika jaja čija je masa veća od 73 grama.

U slučaju da veličina jaja nije jasno određena receptom, poslastičari ističu da birate velika, odnosno "L" veličinu.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU