Kolač BEZ BRAŠNA? Posle ovog slatkiša kafa više neće biti ista (FOTO)

28. 11. 2020. 000000 13:00

Foto: A. M.

Ovaj kolač se pravi izuzetno jednostavno, a sadršeno se slaže uz kafu i čaj. Nije previše sladak, a pošto ne sadrži brašno (iako može da se doda) kolač nije težak i prija kao doručak.

Pročitajte još: Nešto POTPUNO drugačije: SARME sa ŠNICLAMA i peršunom (FOTO)

Sastojci:

  • 4 belanca
  • 4 ravne kašike šećera
  • 4 kašike mlevenih oraha
  • 1 kašika brašna (po želji)
  • 1 kruška (može i jabuka)
  • šaka suvog grožđa, brusnica, kajsija
  • šaka oraha, lešnika ili badema

Pročitajte još: Doručkujte kao na bečkom dvoru: CARSKE mrvice su KRALJEVSKO uživanje! (FOTO)

Priprema:

Prvo se na sitne kockice isecka suvo voće. Kruška se oljušti i isecka na kockice. Orasi se iseckaju grublje, na veličinu kruške i suvog voća.

Kruška će dati sočnost kolaču, a orasi ukus.

Belanca se dobro ulupaju i doda se šećer. Kada se napravi gust šlag dodaju se mleveni orasi i smesa se meša varjačom. Dodaju se seckani orasi i suvo voće.

Uz kafu ili sveže voće Foto: A. M.

Pek papirom se obloži pleh i u njega sipa kolač. Treba birati pleh koji ima zanimljiv oblik, najbolje okrugao ili u obliku štrudle. Rerna se prethodno zagreje na 180 stepeni i ubaci pleh sa kolačem.

Pročitajte još: TRADICIJA: Zašto u nedelju uveče ne bi probali KROMPIR u ČAKŠIRAMA?

Kolač je gotov kada dobije rumenu boju. Proverite čačakalicom da li je dobro ispečena i sredina, pa ako nije kolač pokrijte papirom i ostavite ga još 150-15 minuta u rerni.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU