Ovaj mediteranski začin je hranljiva i lekovita biljka, a koriste ga na svim kontinentima

26. 11. 2020. 000000 13:40

Foto: Pixabay

Spada u sortu štitarica pa se gaji u vrtovima ali raste i kao divlja biljka. U ishrani čoveka koristi se sve što peršun daje, list, plod, stabljika i koren.

Pročitajte još:  Ubrzajte METABOLIZAM i sačuvajte jetru! Ove namirnice morate nabaviti odmah

Najbolje je da se koristi u svežem obliku ili kao eterično ulje. Sušeni peršun takođe ima svoja lekovita svojstva ali ona su značajno umnjena dehidracijom lista i isparenjem nekih lekovitih jedinjenja.
Kada pravite čaj, takođe koristite svež peršun. Oko 20 grama korena peršuna iseckajte na sitne kockice i ubacite u 2 dcl ključale vode. Kuvajte oko 5-10 minuta pa sklonite sa ringle i ostavite da stoji još oko pola sata. Tek tada možete procediti čaj i piti ga dok je mlak. Nemojte preterivati sa količinom čaja dovoljno će biti da popijete 2-3 šojlje u toku dana. 
 
Čaj od peršuna - priprema
Najbolje je da se koristi u svežem obliku ili kao eterično ulje. Sušeni peršun takođe ima svoja lekovita svojstva ali ona su značajno umanjena dehidracijom lista i isparenjem nekih lekovitih jedinjenja. Kada pravite čaj, takođe koristite svež peršun. Oko 20 grama korena peršuna iseckajte na sitne kockice i ubacite u 2 dcl ključale vode. Kuvajte oko 5-10 minuta pa sklonite sa ringle i ostavite da stoji još oko pola sata. Tek tada možete procediti čaj i piti ga dok je mlak. Nemojte preterivati sa količinom čaja dovoljno će biti da popijete 2-3 šojlje u toku dana

Čaj možete pripremiti i od lista peršuna. List možete koristiti svež i suv. Ugrejte 2.5 dcl vode do ključanja pa prelijte preko količine od jedne supene kašike peršuna. Ovako potopljen list treba da odstoji 15 minuta. Procedite i pijte ga dok je vruć, jer što duže stoji čaj je sve gorči i jači.  

Čaj možete pripremiti i od lista peršuna. List možete koristiti svež i suv. Ugrejte 2.5 dcl vode do ključanja pa prelijte preko količine od jedne supene kašike peršuna. Ovako potopljen list treba da odstoji 15 minuta. Procedite i pijte ga dok je vruć, jer što duže stoji čaj je sve gorči i jači

U poređenju sa drugim voćem i povrćem koje tradicionalno vezujemo za C vitamin, peršun ima oko 3 puta više ovog vitamina od limuna i pomorandže. Posle kivija i šipka peršun je biljka koja najviše sadrži vitamina C. Posebno je značajno to što nam je dostupan, nije skup i ima ga preko cele godine. Na 100 grama peršuna nalazi se oko 150% dnevnih potreba vitamina C. Višak vitamina C se vrlo lako izbacuje iz organizma putem mokrenja. 

 

Foto: pixabay

U peršunu se nalazi i određeni procenat šećera najčešće u obliku glukoze i fruktoze. Sadrži vlakna biljnog porekla, ugljene hidrate, pektine, flavonodie i fitoncide, roboflavin, nijacin i folnu kiselinu. 

Pored vitamina C, peršun sadrži i vitamine A, B i E pa je odličan antioksidans i dobra podrška imunom sistemu organizma ukoliko se redovno konzumira. Kao što smo rekli, najbolji izvor vitamina i minerala je svež list i koren ili eterično ulje koje u svom sastavu ima koncentrisane količine lekovitih materija pa se uvek uzima razblaženo. Prešun sadrži i beta karoten koji se prilkom varenja u organizmu pretvara u vitamin A. 

Pored vitamina, peršun sadrži i obilje minerala i oligoelemenata. U značajnim količinama sadrži gvožđe, fosfor, mangan, cink, kalcijum, kalijum, natrijum, magnezijum bakar, celulozu, sumpor.

U biljnoj (fitoterapiji) peršun se koristi kao moćno sredstvo za lečenje organa za mokrenje. Poznat je kao diuretik, odnosno kao sredtsvo koje stimuliše izbacivanje viška tečnosti iz organizma. Takođe, koristi se za lečenje bakterijskih infekcija bešike i bubrega kao i kod upale mokraćnih puteva. Diuretička svojstva značajna su kod ljudi koji pate od nakupljanja viška vode u organizmu pa uz redovnu terapiju mogu značajno ublažiti posledice ovakvog stanja. 

Prešun se koristi za stimulisanje i pospešivanje organa za varenje. Uspešno se pokazao kod lečenja gastritisa i kao pomoćna terapija u lečenju veoma uporne infekcije heliko bakterijom. Ublažava takođe nadutost i gasove a kod žena menstrulane tegobe.

Zbog velike količine vitamina C, A i E koristi se za jačanje imuniteta, čišćenje organizma (izbacivanje toksina) i lečenje prehlade. 

Pročitajte još: Čisti krv, leči nesanicu, štiti nervni sistem: BILJKA koja rešava mnoge probleme!

Posebnu pažnju trebalo bi da obrate ljudi koji pate od hroničnih upalnih bolesti bubrega. Ne preporučuje se trudnicama jer može da izazove prevremene kontrakcije. Takođe, velike količine peršuna ne bi trebalo da uzimaju osobe koje imaju hronična oboljenja jetre. 

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU