OSNOVNO UPUTSTVO I SAVETI: Evo kako da pripremite SLAVSKI KOLAČ i kako da ga ukrasite (FOTO/VIDEO)
Potrebno je:
- 500 ml vode (od toga poželjna je i osveštena voda za kolač)
- 800-850 gr brašna
- 1 kašičica soli i šećera
- 20 gr svežeg kvasca
Priprema:
U malo mlade vode rastopiti kvasac i šećer i dodati jednu kašiku brašna. Ostaviti 5 min. Sipati u vanglu, dodati osvećenu vodicu i ostatak vode, brašno so i sve dobro izjednačiti.
Foto: Privatna arhiva
Dodavati brašno da testo bude srednje tvrdo i dobro ga izraditi rukom bar 10 min. Poklopiti ga folijom i krpom i ostaviti 40 min na toplom da dobro naraste. Istresti na dasku koja je posuta brašnom.
Pročitajte još: Kupili ste kesten - kako ga spremiti? (FOTO/VIDEO)
Foto: Privatna arhiva
Odvojiti malo manje od pola, jedan mali deo za 4 jednake loptice, pa ih malo obraditi rukama i poklopiti folijom i krpom.
Pročitajte još: Jednostavan trik kako da ISPOHUJETE BATAKE, a da sačuvaju sve svoje sokove
Zamesiti 300 gr brašna sa vodom i zamesiti trvrdo testo. Obraditi dobro i oklagijom dobro istanjiti.
Foto: Privatna arhiva
Pečatom koji morate imati ako pravite kolač, a možete da ga nabavite u svakoj crkvi, izvaditi 5 pečata.
Rezati razne figure pomoću modlica ili ako ste vični sami pravite. Figure pokriti. Tepsiju obložite pek papirom, pa prvo najveću loptu oklagijom razvucite veličine dna šerpe ili tepsije.
Pročitajte još: POSNO I PIKANTNO: Čili flekice sa kiselim kupusom (FOTO/VIDEO)
Četri male loptice poređajete preko njega unakrsno, a na sredinu stavite najmanju lopticu.
Foto: Privatna arhiva
Svaku lopticu malo pokvasite vodom da se bolje zalepi i stavite da se peče. Figurice takođe zalepite po želji (grožđe, golubove, cveće, lišće, burence, ptice žito i sl.).
Pročitajte još: Napravite DOMAĆI HLEB na listu kupusa: Bez aditiva (FOTO/VIDEO)
Ostavite da kolač još malo poraste, pa ga pecite oko sat vremena ako treb, a i duže da bude lagan na 180 stepeni C.
Pečen kolač pokrite da malo odmekne i lakše se izvadi iz tepsije ili šerpe. Srećna Slava domaćine!
Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU