INTEGRALNI HLEB iz šerpe: Kako ga spremiti? (FOTO/VIDEO)
18. 11. 2020. 000000 09:20
Potrebno je:
- 500 ml mlake vode
- 20 gr kvasca
- 1 kašičica šećera
- 1 kašičica soli
- ukupno oko 850 gr brašna, a od toga:
- 100 gr integralnog pšeničnog
- 50 raženog integralnog
- 2 kašike lanenog semena
- 1 kašika suncokretovog semena
- može i susam 2 kašike
Foto: Privatna arhiva
Priprema:
U lonče sipati 200 ml vode, kvasac, šećer i 2 kašike brašna i izmešati da kvasac naraste. Sipati u vanglu, dodati ostatak vode, brašna soli i zamesiti tvrđe glatko testo.
Foto: Privatna arhiva
Ostaviti da naraste. Istresti na sto koji ste pobrašnjivili. Malo ga rukama obraditi, napraviti loptu i nožem zaseći na sredini u obliku krsta.Šerpu pobrašnjiviti i staviti hleb u u nju, prečnika 24 cm.
Foto: Privatna arhiva
Pokriti da odmori sat vremena i peći na 180 stepeni C oko jedan čas, ako je još težak vratiti još desetak minuta.
Vruć hleb pokriti krpom, pa ga izvaditi iz šerpe. Mirisan, hrskav, vrhunski zdrav integralni hleb... Prijatno!