INTEGRALNI HLEB iz šerpe: Kako ga spremiti? (FOTO/VIDEO)

18. 11. 2020. 000000 09:20

Foto: Privatna arhiva

Potrebno je:

  • 500 ml mlake vode
  • 20 gr kvasca
  • 1 kašičica šećera
  • 1 kašičica soli
  • ukupno  oko 850 gr brašna, a od toga:
  • 100 gr integralnog pšeničnog
  • 50 raženog integralnog
  • 2 kašike lanenog  semena
  • 1 kašika suncokretovog semena
  •  može i susam 2 kašike 

Foto: Privatna arhiva
Priprema:

U lonče sipati 200 ml vode, kvasac, šećer i 2 kašike brašna i izmešati da kvasac naraste. Sipati u  vanglu, dodati ostatak vode, brašna soli i zamesiti tvrđe  glatko testo.

Foto: Privatna arhiva

Ostaviti da naraste. Istresti na sto koji ste pobrašnjivili. Malo ga rukama obraditi, napraviti loptu i nožem zaseći na sredini u obliku krsta.Šerpu pobrašnjiviti i staviti hleb u u nju, prečnika 24 cm.

Foto: Privatna arhiva

Pokriti da odmori sat vremena i peći na 180 stepeni C oko jedan čas, ako je još težak vratiti još desetak minuta.

Vruć hleb pokriti  krpom, pa ga izvaditi iz šerpe. Mirisan, hrskav, vrhunski zdrav integralni hleb... Prijatno!

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU