Pomalo zaboravljene: Zašto je dobro da jedemo KRUŠKE

Kristina LJubisavljević

17. 11. 2020. 000000 09:00

Foto: Deposit

Drugi razlog za češću kupovinu krušaka, pored gastronomske, su njihove izuzetne zdravstvene dobrobiti.

Kada se jedu kruške?

Uvek! Prema periodu sazrevanja postoje letnje, jesenje i zimske kruške, pa je „sezona“ ovih plodova veoma duga. I bez obzira na doba godine, kruške su bogate antioksidantima, vitaminom C, kalijumom i dijetetskim vlaknima.

Pročitajte još: ŠEST namirnica koje sprečavju gljivice: Rešite se uporne KANDIDE

Šta se onda dešava?

Struk vam je sve tanji

Foto: Deposit

Kruške vam zaista pomažu u mršavljenju - što je dokazala grupa naučnika sa državnog univerziteta Florida. U ispitivanju, koje je trajalo 12 nedelja, učestvovalo je 40 muškaraca i žena starih između 45 i 65 godina. Oni koji su redovno jeli dve srednje kruške uspeli su da smršaju primetnije i značajnije od grupe koja je popila čašu pića uporedivog sadržaja kalorija. Naučnici naglašavaju da je dijetetski efekat kruške rezultat njenog uticaja na metabolizam, a ne smanjenja unosa kalorija.

Pomažu u mršavljenju.

Vaša probava se poboljšava

To je zbog činjenice da su kruške - posebno njihove tvrde sorte - veoma bogate dijetalnim vlaknima i polifenolima, koji nežno stimulišu creva. Drugim rečima, oni koji svakodnevno jedu kruške, o probavnim problemima znaju samo iz druge ruke.

Pročitajte još: Obavezno prilegnite posle ručka! Evo koliko je važan i koliko mora trajati POPODNEVNI ODMOR

Da li treba oljuštiti kruške?
Pitanje da li su oljuštene kruške zdrave često brine mlade roditelje: dešava se da je hranjenje dece voćnom kašom generalno jedini način da deca jedu voće. Nutricionisti imaju nedvosmislen odgovor: kruške i jabuke treba jesti sa korom. Naučnici su otkrili da u ovom slučaju ...Vaše telo se bolje bori protiv oksidativnog stresa. Većina antioksidanata u krušci koncentrisana je u kori. LJuštenjem uskraćujete sebi prilično važan izvor voćnih polifenola, koji štite telo od slobodnih radikala i smanjuju oksidativni stres.

Smanjuje se rizik od dijabetesa

Dokazano velikim istraživanjima sprovedenim u Sjedinjenim Državama tokom perioda od kasnih osamdesetih do ranih 2000-ih godina ispostavilo se da redovnim konzumiranjem krušaka (i jabuka, ali sada ne o tome) značajno smanjuje rizik od razvoja dijabetesa tipa 2 kod ljudi svih starosnih grupa.

Vaš imunitet jača

Neverovatno je, ali istinito: jedini vitamin koji se nalazi u kruškama je vitamin C. Ali ima ga toliko da će samo nekoliko plodova dnevno najmanje tri puta nedeljno u potpunosti pokriti telesnu potrebu za askorbinskom kiselinom.

Već ina vitamina C sadržana je u kori kruške, pa je ne treba bacati.

Pročitajte još: POVRĆE koje bi trebalo da se nalazi na vašem meniju: Da li ste nešto od ovoga zaboravili

Zašto ne treba jesti kruške na prazan stomak?

Razlog je isti visok sadržaj vlakana, što kruške čini "pomagačima" za varenje. Činjenica je da hrana bogata grubim vlaknima iritira sluznicu želuca i creva ako se jede na prazan stomak. To može izazvati bolove u trbuhu, grčeve i povećati prirodnu pokretljivost creva.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU