PIRE je savršen prilog, a evo TAJNE kako da ga napravite bez GRUDVICA
Poznati kuvar Heston Blumental je ovo pretvorio u umeće, naglasivši da je važno da se priprema odvija u nekoliko faza i pod određenom temperaturom. To će omogućiti da bude lagan, ukusan i da se prosto topi u ustima.
Pročitajte još: Kako da isečete i očistite BUNDEVU? Jednostavno je
NJegovo uputstvo za pravljenje idealnog pirea je sledeće. Prvo oljuštite krompir, pa ga isecite na podjednake kockice. Zatim ga isperite u posudi pod hladnom vodom, sve dok tečnost ne postane providna. Stavite ga u hladnu, neposoljenu vodu i lagano zagrevajte dok temperatura ne bude oko 70 stepeni.
Mehurići su ključni!
Kuvajte oko pola minuta na temperaturi između 68 i 73 stepena, što znači da vam je za to potreban termometar. Ukoliko ga nemate, prepoznaćete da je to ta temperatura po malim mehurićima koji se s vremena na vreme pojavljuju na ivicama šerpe.
Posle pola sata krompir ocedite i ohladite ispirajući ga pod hladnom vodom. Stavite ga u hladnu posoljenu vodu i kuvajte dok ne omekša, ali da se ne raskuva. Procedite ga i dok je još topao protisnite ga kroz malo sito. Dodajte puter narezan na kockice (na kg krompira ide do 300 g putera). Mešajte, ali bez miksera.
Pročitajte još: Ishrana za HLADNO VREME: Možete da se opustite
Stavite izdrobljeni krompir u šerpu na ringlu i polako zagrevajte dodavajući mleko, sve dok ne dobijete kremasti pire. Posolite i pobiberite. Po želji, možete dodati i malo muskatnog oraščića ili maslinovo ulje.
Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU