Svi je volimo i spremamo, ali znate li da li BUNDEVA pripada voću ili povrću?
Imalo bi smisla pomisliti da je narandžasta bundeva povrće. NJen zaobljeni oblik, blago slatkasti ukus i činjenica da savršeno odgovara svakoj tepsiji za pečenje kao i pripremi vrlo ukusnih testenina lako vas mogu navesti na krivi put. Osim toga, bundevu poput ostalog voća ne možemo baš da narendamo i pojedeno kao voćnu salatu. Dakle, ako je sve ovo sagledamo logičan zaključak je da bundeva pripada povrću. Ali, moraćemo da vas iznenadimo jer ona je zapravo voće. Ostanite sa nama u redovima koji slede i otkrijte zašto se smatra voćem a ne povrćem.
Šta je voće?
Prema botaničanima, voće se razvija u cvetovima biljke i sadrže seme. Većina kuvara bi vam s druge strane rekla da je voće sve što je slatko i što ga čini savršenim za poslastice poput pita i kolača, ali ne treba da budete naučnik da shvatite da nije svo voće – vredno deserta.
Pročitajte još: ŠEST stvari koje možete jednostavno da OČISTITE KROMPIROM: Iznenadićete se
Šta je povrće?
Povrće koje ima slađi ukus, definiše se kao jestivi deo biljke koji nema u sebi seme. Ono obično sadrži stabljiku, korenje, cvet, lukovicu ili lišće. Posmatrajući kupus, karfiol, krompir i šparglu to je lako zaključiti. Dok je bundeva ta koja dovodi do lake zabune.
Plodovi koji se smatraju voćem sadrže u sebi seme.
Pročitajte još: Idealan saveznik ZDRAVLJA i ODRŽAVANJA TEŽINE: Skuvajte SUPU
Zašto je, dakle, bundeva voće?
Budući da plodovi koji se smatraju voćem, sadrže u sebi seme, a bundeva je prepuna semenki, to je klasifikuje u red voća. Osim toga bundeve se smatraju džinovskim bobicama (ko bi rekao!) a bobice su po definiciji mesnato, kašasto i jestivo voće sa semenom. Da sve bude još zanimljivije bundeva nije usamljena u ovoj priči. Avokado, patlidžan, masline, paprika i paradajz takođe spadaju u red voća, iako se vrlo često oslovljavaju rečju – povrće.
Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU