Sa hladnijim danima vreme je za ŠUMADIJSKI ČAJ! Možda niste čuli za taj naziv, ali za VRUĆU RAKIJU jeste

30. 10. 2020. 000000 20:20

Foto: Depositphotos

Najstariji recepti za pripremu ovog napitka kažu da vruća rakija greje dušu i leči ceo organizam, posebno ukoliko je ona napravljena od ranke šumadinke, najkvalitetnije šljive.

Pročitajte još: DECA ga NE VOLE, ali ZELENI CVET ima više vitamina C nego POMORANDžA!

Alternativna medicina naglašava da se svi čajevi, uglavnom piju u hladnijem periodu godine, šumadijski čaj, odnosno grejana ili slatka rakija, ili vruća pije samo u mesecima koji u svom nazivu imaju slovo r, odnosno od septembra do aprila naredne godine.

Tradicionalni recept
Pripremite 250 mililitara meke rakije (do 12 gradi), 100 mililitara vode, četiri supine kašike šećera, kašika meda. U metalnu džezvu ili neku drugu posudu koja vam je zgodna, stavimo prvo šećer kako bi se karamelizovao. Nakon što dobijemo od šećera šta smo želeli sklonimo džezvu sa vatre i odmah mu dodajemo vodu i rakiju. Sve to vraćamo na vatru i pustimo da sve to fino provri, samim tim i da nam se sav šećer rastopi. 

Pored toga, na kvalitet šumadijskog čaja utiče i “zaprška” to jest karamel odnosno topljeni šećer. Posebno je bitno da rakija provri, jer ako ne prebaci ključ, tada rakija postaje opasna po onoga ko je konzumira.

Kako se priprema šumadijski čaj?

Pročitajte još: Ako se zdravo hranite i vežbate, ne znači da radite DOBRO SEBI: Ovo su RAZLOZI

Šumadijski čaj priprema se i od rakija od šljiva madžarke, stenlejke, čačanske lepotice i čačanske rodne, i to tek kada prođu bar tri sedmice od fermentacije, jer, kako oceunju iskusni majstori u njegovom pripremanju, treba šećer iz voće da pređe u alkohol.

Pročitajte još: Udahnite ih DUBOKO i pripremite napitak za JAČANJE CELOG ORGANIZMA

U mnogim krajevima naših prostora kuvana rakija koristi se kao lek protiv gripa i drugih bolesti. Kada je zdravlje u pitanju narodna verovanja su bila da je kuvana rakija lekovita, naravno, u umerenim količinama. Čak su i istraživanja potvrdila ove tvrdnje da rakija sadrži lekovita svojstva, još ukoliko se sprema sa medom, učinak je još bolji.

Posebno je bitno da rakija provri, jer ako ne prebaci ključ, tada rakija postaje opasna po onoga ko je konzumira.

Lekovitost vruće rakije

Umereno konzumiranje kuvane rakije sniziće nivo lošeg, a poboljšati nivo dobrog holesterola u vašem organizmu. Takođe ovo piće pozitivno utiče na kardiovaskularne organe, pa samim tim ljudi koji je povremeno konzumiraju ređe oboljevaju od srčanih slabosti, šloga ili povišenog krvnog pritiska. Prehlada nema nikakvih šansi u borbi sa kuvanom rakijom, jer je veoma efikasna u tome.

Isto tako dobra je i ubrzavanju razlaganja trombova u organizmu, kao i usporavanju stvaranja istih.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU