Koje ZAČINE treba korisititi u DEČIJOJ PREHRANI? Stručnjaci daju savete
Verovatno već znate da se so i šećer ne smeju dodavati prilikom pripreme dečije hrane. Bebe do 6. meseca života koriste vrlo malu količinu soli, manje od 1 g dnevno i oko 1 g dnevno između 7. i 12. meseca. Dojene bebe dobijaju dovoljnu količinu soli kroz majčino mleko, a adaptirane mlečne formule sadrže sličnu količinu.
Uvođenje začina – kada i kako?
Dok neki američki pedijatri preporučuju da se začini u prehranu deteta ne počinju uvoditi pre 8. meseca, domaći stručnjaci ih ne preporučuju pre 11. ili 12. meseca.
Kao i prije uvođenja svake pojedine namirnice u prehranu đeteta, tako i prije uvođenja začina treba poduzeti određene mjere opreza. Novi začin treba ponuditi đetetu u vrlo malim količinama s namirnicama koje su već isprobane i sigurne. Ako nakon nekoliko dana nema alergijske reakcije, tada dijete prihvata začin.
Foto: Depozit
Pročitajte još: NE FORSIRAJTE decu da se IZVINJAVAJU jer činite više štete nego koristi
Od začina koje možete početi da koristite pred kraj prve godine najbolje je birati one specifične za naše područje: peršun, bosiljak, beli luk, ružmarin, mirođija, majčina dušica, žalfija, nana, origano, kim, lovor, semenke suncokreta i bundeve. Pre uvođenja začina, svakako se posavetujte i sa pedijatrom.
Pročitajte još: Da li je VAŠE DETE IMPULSIVNO? Proverite, možda je sklono razvoju KOCKARSKIH NAVIKA!
Zdravlje iz biljaka
Začini osim što poboljšavaju ukus hrane, mogu da ublaže lakše tegobe kao što su na primer grčevi u stomaku (mirođija, žalfija, kim). Kod tegoba disajnih puteva pomoći će majčina dušica, lovor ili origano. Suvi začini imaju jači ukus od svežih, pa ih treba dodavati dvostruko manje. Začine dodajte pred kraj pripreme hrane.
Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU