Znate li zašto su vam USTA SUVA nakon čaše BELOG VINA?
Ali šta je sa polifenolima? Verovatno ste već negde čuli za ovaj izraz koji se najčešće povezuje s vinima, čajevima, nezrelim voćem i ostalim (pomalo gorkim) namirnicama i napicima. Ali šta su zapravo polifenoli?
To su fenolni spojevi koje možete pronaći u određenim biljkama i algama, a stvaraju suvi, gorak ukus u našim ustima. U istoriji su se koristili za sušenje životinjskih krzna, a danas su ipak najpoznatiji zbog učinka koji imaju na hranu i piće.
Pročitajte još: RECEPT ZA SANGRIJU: Popularno piće koje će biti glavni hit letnjih druženja
Kada se polifenoli nađu u vašim ustima, spajaju se s proteinima u pljuvačkoj i sprječavaju ih da obavljaju svoju funkciju – održavaju vaša usta "podmazanim" kako biste lakše gutali hranu koju konzumirate.
Namirnice koje će izazvati ovaj "suvi" osećaj u vašim ustima su vino, određeni čajevi, kafa, grejp, bobičasto voće, tamna čokolada, grožđe i zelene banane.
Pročitajte još: TRADICIONALNO SRPSKO PIĆE NA KRSNIM SLAVAMA: Kuvana rakija, šumadijski čaj ili samo "vruća"
Međutim, kada se pravilno balansiraju polifenoli mogu potpuno obogatiti vaše obroke.
Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJBUKU