Ko večera AJVAR i ruča još jedno SRPSKO JELO neće se bojati OSTEOPOROZE
Koliko će taj proces da bude spor ili brz, ne zavisi samo od genetike, već na prvom mestu od pravilne ishrane i redovne fizičke aktivnosti.
Namirnice koje su ključne u sprečavanju slabljenja kostiju i pojave degenerativnih promena na zglobovima su one koje su bogate kalcijumom, vitaminima D, C i K.
Pročitajte još: Znamo da ZELENI ČAJ pomaže u MRŠLJAVLJENJU, a CRNI?
Da biste organizmu obezbedili ove hranljive elemente, na jelovniku bi trebalo da se nađu mlečni proizvodi, zeleno lisnato povrće, žitarice u svim oblicima, masna riba, jaja, citrusno i bobičasto voće, šljive i paradajz. Za zdravlje kostiju preporučuje se i jezgrasto voće.
Maslinovo ulje ima mnogo benefita.
Na listu poželjnih namirnica obavezno bi trebalo da se doda i maslinovo ulje. Osim drugih benefita, ono u slučaju reume i artritisa, može da stopira enzime koji pokreću upalne procese u organizmu, uključujući i reumatske.
Pročitajte još: PODMUKLE su i UVEK NAĐU PUT do našeg stomaka: OVA PIĆA imaju SKRIVENE KALORIJE
Negativan efekat na zdravlje kostiju ima prevelika upotreba soli, šećera, kafe, alkohola i transmasnih kiselina, pa bi ih trebalo izbegavati.
Primer ishrane:
Doručak: dva barena jaja, crni hleb i paradajz salata.
Ručak: šaran sa povrćem.
Večera: pahuljice od žitarica sa jogurtom.
Pročitajte još: DIJETA 80/20 - Evo zašto je zvezde vole!
Doručak: tunjevina sa hlebom i zelenom salatom.
Ručak: punjene paprike sa paradajz salatom i crnim lukom.
Večera: dva parčeta hleba sa ajvarom.
Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU