Ko večera AJVAR i ruča još jedno SRPSKO JELO neće se bojati OSTEOPOROZE

25. 10. 2020. 000000 18:20

Foto: Depozitfoto

Koliko će taj proces da bude spor ili brz, ne zavisi samo od genetike, već na prvom mestu od pravilne ishrane i redovne fizičke aktivnosti.

Namirnice koje su ključne u sprečavanju slabljenja kostiju i pojave degenerativnih promena na zglobovima su one koje su bogate kalcijumom, vitaminima D, C i K.

Pročitajte još: Znamo da ZELENI ČAJ pomaže u MRŠLJAVLJENJU, a CRNI?

Da biste organizmu obezbedili ove hranljive elemente, na jelovniku bi trebalo da se nađu mlečni proizvodi, zeleno lisnato povrće, žitarice u svim oblicima, masna riba, jaja, citrusno i bobičasto voće, šljive i paradajz. Za zdravlje kostiju preporučuje se i jezgrasto voće.

Maslinovo ulje ima mnogo benefita.
Laktoza?
Osobama koje su netolerantne na laktozu savetuje se da koriste sojino ili bademovo mleko, kao i bademov puter.

Na listu poželjnih namirnica obavezno bi trebalo da se doda i maslinovo ulje. Osim drugih benefita, ono u slučaju reume i artritisa, može da stopira enzime koji pokreću upalne procese u organizmu, uključujući i reumatske.

Pročitajte još: PODMUKLE su i UVEK NAĐU PUT do našeg stomaka: OVA PIĆA imaju SKRIVENE KALORIJE

Negativan efekat na zdravlje kostiju ima prevelika upotreba soli, šećera, kafe, alkohola i transmasnih kiselina, pa bi ih trebalo izbegavati.

Primer ishrane:

Doručak: dva barena jaja, crni hleb i paradajz salata.
Ručak: šaran sa povrćem.
Večera: pahuljice od žitarica sa jogurtom.

Pročitajte još: DIJETA 80/20 - Evo zašto je zvezde vole!

Doručak: tunjevina sa hlebom i zelenom salatom.
Ručak: punjene paprike sa paradajz salatom i crnim lukom.
Večera: dva parčeta hleba sa ajvarom.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU