NAJČEŠĆE GREŠKE U SPREMANJU KAFE: Evo gde je svako od nas bar jednom pogrešio u pripremanju omiljenog napitka
Ovo je najčešćih 8 grešaka u pripremanju kafe zbog kojih ona nije onakva kakvu želite.
1. Prekuvavanje kafe
Kada je ukus kafe gorak, to je znak da ste je previše kuvali. Ponekad je krivac tome džezva u kojoj pripremate ovaj napitak, pa ga jednostavno zamenite. Koliko treba spremati kafu, zavisi od njene vrste. Podela je sledeća:
- espreso dva i po minuta
- turska kafa 45 sekundi u ključaloj vodi
- pržena kafa šest minuta
Pročitajte još: Evo zbog čega kafu treba uvek piti POSLE doručka, a NIKAKO PRE
2. Prevruća voda
Upotreba vode odgovarajuće temperature presudna je u dobijanju dobrog ukusa kafe. Idealna temperatura je 100 stepeni, jer se njome dobija najbolja aroma i najbolji ukus ovog napitka.
3. Ignoriše se odnos kafe i vode
Za najbolju kafu, treba koristiti dve kašike kafe i 180 mililitara vode. Naravno, ako želite jači ukus, možete dodati još kafe ili obrnuto. Samo se potrudite da ostanete što bliži idealnom odnosu.
Pročitajte još: Nalivate se KAFOM? Evo koliko je optimalno da ih popijete SVAKOG DANA
4. Koristi se prethodno samlevena kafa
Iako vam teško pada da ujutru izdvajate vreme da meljete kafu, mnogo je bolje to raditi svakog dana pre kuvanja napitaka.
5. Bira se najjeftinija kafa
Ekonomičnost je dobra odlika, ali se često dešava da su jeftina zrna kafe istovremeno i ona najslabija. Umesto što kupujete kafu po najnižim cenama, uštedite novac tako što ćete smanjiti pijenje kafe u kafićima i restoranima.
Pročitajte još: Da li je ZDRAVO piti KAFU koja je stara NEKOLIKO SATI
6. Ne čuvate pravilno kafu
Ako želite da sačuvate svežu kafu, držite je u hermetički zatvorenoj ambalaži, na hladnom i tamnom mestu. Staklene i keramičke posude su najbolje za to.
7. Zamrzavanje kafe
Uprkos tome što možda mislite da se smrzavanjem kafe čuva njen ukus, time se zapravo on ruši. Ako se kafa ne čuva u hermetički zatvorenim posudama, ona preuzima mirise iz frižidera. Ako je baš morate čuvati u frižideru, onda proverite da su posude sa kafom dobro zatvorene. Ne vraćajte je u frižider kada jednom otvorite kafu.
Pročitajte još: Zaboravite na JUTARNJU: Evo kada je PRAVO VREME ZA KAFU za NAJBOLJI učinak
8. Kuvate staru kafu
Za najbolji ukus kafe koristite sveža zrna kafe, jer ona vremenom gube svoju svežinu. Obratite pažnju na rok upotrebe kafe i kupujte je u malim količinama.
Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU