TRADICIONALNO SRPSKO PIĆE NA KRSNIM SLAVAMA: Kuvana rakija, šumadijski čaj ili samo "vruća"

13. 10. 2020. 000000 19:40

Foto: Depozit

Kuvana rakija, šumadijski čaj, vruća rakija ili jednostavno "vruća" je topli napitak koji se pravi od meke rakije, tj. one koja se dobija nakon prve destilacije, jačine od 10 do 12 gradi.

Kuva se najčešće na krsnim slavama i služi gostima u malim čašama (od 1 dl) kako bi se zagrejali.

Evo i kako se pravi kuvana rakija!

Zagrejte šećer na tihoj vatri kao za šerbe, dok ne dobije lepu braonkastu boju (velika kašika šećera ide na 2 dl rakije za kuvanje).

Pročitajte još: RECEPT ZA SANGRIJU: Popularno piće koje će biti glavni hit letnjih druženja

Foto: Depozit

Zatim skinite džezvu sa vatre i u nju sipajte 2/3 rakije i 1/3 vode (npr. 2 čaše rakije i 1 čašu vode. Ukoliko je rakija jaka, dodajte više vode). Vratite džezvu na ringlu i zagrejte rakiju dok ne provri.

Kada provri, poželjno je rakiju podići sa vatre, pa je opet vratiti da vri i taj postupak ponovite nekoliko puta, jer će se na taj način najbolje osloboditi metil-alkohol.

Pročitajte još: KAZANOVA je tvrdio da ovo piće VRAĆA MUŠKU SNAGU, ubija i VIRUSE i dostupno je u SRBIJI

Kada je napitak gotov, sipajte ga u čaše i uživajte! Ostatak držite na blagoj toploti da se ne bi ohladilo.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJBUKU