Ovako ga sigurno niste spremali: Fino, mekano pecivo sa viršlama i puterom (FOTO/VIDEO)

12. 10. 2020. 000000 09:20

Foto: Privatna arhiva

Potrebno je:

  • 100 ml vode
  • 20 gr kvasca
  • 200 ml mleka
  • 1 jaje i 1 žumance
  • kocka maslaca
  • 1 kašičica šećera
  • malo soli
  • 200 gr viršli
  • 500 gr brašna

Priprema:

U vodi mlakoj rastvoriti kvasac dodati šećer, pa kad nadođe sipati ga u vanglicu dodati jaje i mlako mleko. 
Ubaciti brašno i so i zamesiti glatko testo. 

Foto: Privatna arhiva

Ostaviti da naraste, pa ga razvući na sto u obliku pravougaonika, preseći na pola po dužini, pa na 2 dela i tako  dobijemo 6 parčića. Svaki deo premazati maslacom.

Foto: Privatna arhiva

U svaki deo uviti po jednu viršlu, a zatim oštrim makazama odozgo zaseći nakoso  testo i viršlu tako da se preseku viršle. 

Foto: Privatna arhiva

Prvi isečeni deo staviti pravo, sledeći desno, pa naredni levo, pa desno, pa levo... i tako redom. Prekriti da odmore, a za to vreme uključiti rernu na 200 stepeni C.

Foto: Privatna arhiva

Nadošlo pecivo premazati razmućenim žumancetom, posuti semenkama i krupnom solju. 

Peći na 190 stepeni C oko 30 min da lepo porumeni. Pokriti krpom, malo da odmori. Mekano kao duša savršenog ukusa.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU