FANTAZIJA! Vrhunsko lisnato pecivo, punjeno jabukama, medom, cimetom i orasima (FOTO)

05. 10. 2020. 000000 09:20

Foto: Privatna arhiva

Potrebno je:

  • 200 ml mleka
  • 50 ml vode
  • 20 gr kvasca
  • 1 kašičica šečera
  • malo soli
  • 420-450 gr brašna
  • 120 gr maslaca
  • korica limuna

Foto: Privatna arhiva

Nadev:

  • 2 jabuke
  • 50 gr ml. oraha
  • 1 kašika meda
  • 50 gr suvog grožđa
  • cimet
  • vanilin šećer
  • prah šećer

Priprema:

Rastopiti kvasac u mlakoj vodi, dodati šećer, pa kad kvasac zapeni sipati u vanglicu dodati ostatak mleka, brašno, so i koricu limuna. Zamesiti glatko srednje tvrdo testo. Pokriti da odmori 30 minuta. Razvući na sto i oklagijom istanjiti u pravougaonik. 

Foto: Privatna arhiva

Saviti u rolnicu, pa iseći  na 2 cm veličine  jednake komade. Svaki deo razvući u veličinu tanjira, premazati maslacom, pa poklopiti drugim testom takođe veličinu tanjira i istanjiti. Sve tako dok se svi  delovi ne premažu i poslažu jedan preko drugog.

Zadnji deo se ne maže. Pritisnuti malo rukama u krug pa polako oklagijom razvući u pravougaonik i uviti u rolnicu.

Rolnicu iseći na  manje rolate. Svaki rolat  izdubiti prstima praveći rupu. Jabuke izrendati, dodati meda, cimeta i suvog grožđa.  

Foto: Privatna arhiva

Puniti rolate, spajati testo, okrenuti ga i  ređati u pleh koji ste obložili pek papirom. Pokriti da odmori 20 min. pa premazati žumancetom u koji ste dodali kašiku mleka.

Peći na 190 stepeni C 40-45 min. Pokriti krpom 15 min, pa posuti vanilin šećerom i prah šečerom. 
Fantazija... Kad ga pritisnete raspada se koliko je lisnato. Uživajte i delite recept prijateljima.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU