Čim PROKLIJA spreman je REĐUVELAK: Magični napitak za IMUNITET i čarolija za STOMAK
Ma koliko se trudite da ojačate odbrambeni sistem organizma, nećete uspeti ako imate problem sa probavom.
Nezdrava ishrana, loša ekologija, antibiotici i druga "hemija" - sve su to faktori rizika koji negativno utiču na crevnu mikrofloru. Međutim, mikrobiom je presudan za stanje imuniteta. Da bi ga vratili u normalu, napravite ređuvelak - prirodni probiotik koji potpomaže varenje.
Pročitajte još: TRI RECEPTA dr Branimira Nestorovića za lečenje najčešćih bolesti u Srbiji SVIMA DOSTUPNI
Ređuvelak je postao veoma tražen i moderan prvo među pripadnicima vegetarijanstva, ali sada recepte ovog napitka međusobno dele bukvalno sve američke i evropske domaćice.
Ukus je specifičan...
Iako je ukus ređuvelaka dosta specifičan, mnogi ga vole - s obzirom da on veoma povoljno utiče na zdravlje.
Pročitajte još: Čuveni valjevski travar GORAN kaže: Za jesen spremite TRI biljne mešavine i nema straha od KORONE
Lekovita svojstva ređuvelaka:
- Bori se s lošim bakterijama u crevima i deluje kao prirodan antibiotik
- Stvara u crevima zdravu mikrofloru koja pomaže varenju
- Ima antiupalno dejstvo
- Sadrži puno vitamina grupe B, C i E
Recepti:
Ređuvelak od žitarica
Stavite u staklenu teglu čašu pšenice, heljde ili ovsa i prelijte sa tri čaše filtrirane vode.
Ostavite osam sati da se natapa. Nakon toga procedite žitarice kroz gazu i ponovo dodajte tri čaše čiste filtrirane vode. Menjajte vodu na osam sati dok se ne pojave klice na žitaricama.
Menjajte vodu dok se ne pojave klice.
Proklijale žitarice dobro operite pa prelijte sa šest čaša čiste filtrirane vode. Poklopite teglu gazom i ostavite 2-3 dana da odstoji na tamnom mestu. Nakon toga procedite napitak i stavite u frižider. Pijte pola čaše ređuvelaka tri puta dnevno pola sata pre jela.
Pročitajte još: Reguliše krvni pritisak i čuva ZDRAVLJE MOZGA! Evo koju VOĆKU morate pojesti već danas
Ređuvelak od kupusa
Pola kilograma svežeg kupusa iseckajte pa stavite u blender. Prelijte kupus sa 800 ml vode i isitnite smesu u blenderu. Prespite masu u staklenu teglu i poklopite gazom.
Povremeno mešajte smesu, kada zamiriše - gotov je!
Ostavite od tri do pet dana da odstoji na tamnom suvom mestu na sobnoj temperaturi. Povremeno promešajte smesu. Kada napitak zamiriši na kiseli kupus procedite ga i stavite u frižider.
Više recepata pročitajte u ŠTAMPANOM izdanju RUSKOG TRAVARA
Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU