POSTOJI NAČIN: Kako spremiti ajvar u stanu? (FOTO/VIDEO)
Potrebno je:
- 5 l vode
- 15 kg paprike
- 5 kg plavog patlidžana
- 250 - 300 gr soli
- 4 kašike esenceije
- 1/2 l ulja
- biber u zrnu
- lovorov list
Priprema:
Papriku dobro oprati u nekoliko voda, odstraniti drške i voditi računa da se svaki kvar skloni. U lonac sipati 5l vode, dodati esenciju, so, lovorov list i biber u zrnu. Kad provri ubaciti papriku pa kad provri promešati i pustiti još minut da vri odmah vaditi u vanglu i pokriti.
Foto: Privatna arhiva
Plavi patlidžan oljuštiti, iseći na četvrtine i njega obariti u istoj tečnosti. Paprika i plavi patlidžan se moraju ocediti. Ja stavljam u rešetkast džakčić i presavijem preko neke šipke ili lonca i tako ostavim 5-6 sati najbolje celu noć.
Foto: Privatna arhiva
Papriku mleti na mašini za meso najsitnije rupe. U veliku šerpu sipati ulje, pa kad se ugreje istresti mlevenu papriku i mešati i pržiti oko 2.5-3 sata.
Ajvar je gotov kad se vidi dno šerpe kad se provuče varjača.
Foto: Privatna arhiva
Sipati u oprane tegle i svaku teglu dobro zatvoriti i može se tegle okrenuti i tako ostaviti do sutra, ili pasterizovati u reni 90 min. na 90 stepeni C da poklopac uvuče. Ostaviti u police sa ostalom zimnicom.
Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU