Nedostaju vam VITAMINI i volite BRZU HRANU? Evo kako to utiče na ZDRAVLJE MOZGA
Prethodna istraživanja su povezala lične vitaminske nedostatke sa kapacitetima spoznaje mozga, dok je poslednje istraživanje naučnika sa Oregon univerziteta potvrdilo još širi raspon vitamina koji su direktno povezani s zdravljem mozga, bilo lošim ili dobrim.
Pročitajte još: Obratite pažnju na ove stvari i IZBEGNITE TROVANJE HRANOM
I dok se mnogobrojne dijagnoze i zdravlje mozga uspostavljaju zahvaljujući ličnim analizama ishrane pacijenta, istraživači iz Portlanda sproveli su analize na osnovu objektivnijih sredstva za uspostavljalje veze ishrana-mozak. Naime, analizirali su biloške markere u krvi kako bi izmerili nivo vitamina kod ispitanika.
Pročitajte još: ZAŠTO su neke žene USPEŠNIJE od drugih? Evo odgovora u 13 lekcija, da li ste i vi takve?
Brza hrana proizvodi veliki nivo nezasićenih masnih kiselina u mozgu, što dovodi do skupljanja maozga
Analiza je pokazala da su ljudi koji su imali veće nivoe vitamina B, zajedno sa vitaminima C, D i E imali bolje rezultate na kongitivnim testiranjima od onih sa manjim nivoom ove grupe vitamina. Jednaka pozitivna sprega potvrdila je i da su omega-3 masne kiseline povezane sa boljim zdravljem mozga.
Pročitajte još: Nikada NE SECITE PERŠUN NOŽEM - evo šta treba raditi sa ZAČINIMA
Sa druge strane, osobe sa višim nivoima nezasićenih masnih kiselina u krvi su imali lošije performanse u razmišljanju i testovima memorije. Naučnici su pokazali veće skupljanje mozga kod njih u odnosu na ljude koji su imali manje nezasićenih kiselina. Ove masne kiseline se nalaze u brzoj hrani.
Pročitajte još: Načini za ODMRZAVANJE HRANE: Brzo i jednostavno
Sve više istraživanja pokazuje da ima mnogo istine u staroj izreci ono si što jedeš, a to se odnosi i na neurologiju. Genetski i spoljni činioci takođ igraju ulogu u razvoju bolesti, ali je doprinos u zdravim namirnicama naša odluka, navode istraživači u zaključku svog istraživanja.
Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU