Spanać spremite NEŽNO, a piletinu sa marinadom PRSTE DA POLIŽEŠ

09. 09. 2020. 000000 09:00

Foto: Depozitfoto

Meso će imati bolji ukus ako ga ostavite da prenoći u marinadi od ulja i začina, ili bar da odstoji nekoliko sati pre pečenja.

Pročitajte još: STRUČNJACI PREKLINJU – NE RADITE OVO S PILETINOM! Užasna greška zbog koje reskirate zdravlje

U marinadi treba da se nađu med, limun, beli luk, senf, biber, crvena paprika, timijan, ruzmarin i majčina dušica, jer se sa ovom mešavinom piletina izvrsno slaže.

Karabatak odkoštite, prsa nežno izlupajte

Ovo je posebno važno za pileća prsa, koja su nemasna i nemaju neki naročiti ukus. Osim toga, pileća prsa možete da izravnate i tučkom da bi se lepše pekla. Karabatak obavezno odvojite, a da biste izbegli da komadi piletine budu nejednako ispečeni, isecite ih na komade približno iste veličine.

Ne uništavajte hranljive materije kuvanjem Foto: Piksabej

Spanać na pari

Često se ističe da je gvožđe najvažniji sastojak spanaća, ali ne bi trebalo da se zanemari da sadrži i folnu kiselinu, magnezijum, kalijum, kalcijum i celulozu. Savet je da se ovaj zeleniš pet minuta termički obrađuje na pari, jer tako najmanje gubi hranljive elemente.

Pročitajte još: Koliko je to kada kažu KAŠIKA šećera i zašto NIKAKO NE KORISTITI OMEKŠIVAČ LETI?

S obzirom na to da spanać sadrži oksalnu i mokraćnu kiselinu trebalo bi da ga izbegavaju oni koji pate od artritisa, reume, kamena u žuči i bubrezima.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU