ZAVRNITE RUKAVE: Vreme je za prvi AJVAR prema ORIGINALNOM receptu (FOTO)

29. 08. 2020. 000000 09:00

Foto: A. M.

Najbolje je kupiti crvene paprike kurtovke, a one nisu najveće i najmesnatije. Mnoge domaćice greše što kupuju najveće paprike, misleći da će tako uštedeti. Naprotiv, ove paprike su pune vode i semenki.

Pročitajte još: SLATKI zalogaj koji popravlja RASPOLOŽENJE: Salata od MATOVILCA i NARANDžASTOG paradajza (FOTO)

Spreman za kuvanje

Sastojci:

  • crvene paprike
  • so, šećer
  • ulje

Priprema:

Paprike se operu i očisti se nožem sva nečistoća ili pokvareni deo. Neke domaćice iseku peteljke i izbace semenke pre pečenja, ali se na taj način teže okreću na roštilju.

Ko peče treba i da ljušti, jer će se više truditi.

Postoji pravilo da onaj ko ih peče treba i da ih ljušti, jer će se tada više truditi da ih što bolje ispeče.

Pročitajte još: Jedina torta koju jedu BALERINE, stavi se u rernu i ZABORAVI! (FOTO)

Ispečene paprike se odmah stavljaju u kesu, da se napare. Kada se ohlade ljušte se. Mnogim domaćicama je ajvar gorak jer nisu skidale crni, izgoreli deo sa paprika. Kada se uklone sve semenke ajvar je bljutav. Paprike moraju dobro da se ocede pre nego što se skuva ajvar, jer će se tako kraće kuvati i biti ukusniji.

Brener? Rerna?
Ne i nikako! Brener ih samo oprlji, a rerna ih skuva. Paprike se peku na roštilju, po mogućnosti na drva!

Oceđene paprike se melju mašinom za meso, kroz što uže rupice. U suprotnom, ajvar se neće razlikovati od "cepkanih paprika".

U ajvar se ne dodaju šargarepe i modri patlidžan, ali zejtin apsolutno da!

Od deset kilograma paprika dobije se oko pet kilograma ajvara, u zavisnosti da li su pune vode i semenki. Dobro oceđene paprike se kuvaju manje od sat vremena i uvek je bolje da to radite na srednjoj, nikako najjačom vatri. Ajvar se stalno meša, jer ne sme da zagori!

Ne nasedajte na priču da se paprike kuvaju u svom soku! Ne štedite na zejtinu, jer će paprike zagoreti i biti gorke, a ajvar će promeniti boju u tamno crvenu.

Pročitajte još: ŠOK na tanjiru: CRNA PAPRIKA punjena IZNENAĐENJEM (FOTO)

Tokom kuvanja ajvara proveravajte ukus. Domaćice koje kažu da ništa ne dodaju u ajvar su "priče za malu decu". Ukus ajvara mora da se poboljša uz pomoć soli i šećera, ali zavisi i od samih paprika.

Ajvar je skuvan kada ostaje trag po dnu šerpe.

Ajvar je gotov kada se varjačom povuče po dnu i - ostane trag. Tada se dodaje konzervans. Za 10 kilograma paprika je dovoljna jedna kesica. Ukoliko ne stavite konzervans, morate ga pojesti do kraja godine u suprotnom ćete se neprijatno iznenaditi bojom u teglicama.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU