ZELENA BOMBA: Mediteranska blitva na lešo (FOTO)

17. 08. 2020. 000000 14:30

Foto: A. M.

Svako ko kuburi sa kilogramiam treba redovno u ishranu uvrsti blitvu. Nažalost, u Srbiji se najčešće jede uz kuvan krompir i ribu, što je pogrešno jer je bpgata vitaminima C i B, kao i karotinom, magnezijumom, gvožđem, kalijumom, kalcijumom i manganom.

Blitva autoli glad
Da bi čovek bio bez napada gladi najmanje pet sati, dovoljno je da svakoga dana unese između 150 i 200 grama blitve. 

Pročitajte još: Imamo IDEALNO mesto za letovanje, SVE UKLJUČENO, a uz jedan USLOV - dobijate POPUST (FOTO)

Ova namirnica ubrzava prolaz hrane kroz creva i otklanjaju tegobe prilikom varenja, otklanjanja nervozu i jača koncentraciju. Stvara crvenena krvna zrnaca, jača kosti i štiti kompletnu sluzokožu tela, a naročito očiju.

Pročitajte još: Sigurno ste jeli SMOKVE na sto načina, ali nikada u SENDVIČU - Zašto? (FOTO)

Uklonite beli koren

Sastojci:

  • veza blitve
  • limun
  • maslinovo ulje
  • veći krompir
  • 2 čena belog luka

Priprema:

Blitva se detaljno opere, list po list. Okrene se naopako i beli koren iz sredine se "izvuče".

Svaki last se temeljno opere i ukloni beli koren.

Kada se svi listovi temeljno operu blitva se skuva u vodi koja je provrila. Blitva je brzo gotova, a ocenićete da je kraj kada omekne.

Krompir se skuva u drugoj šerpi, a prethodno iseče na kockice, pa nežno pomeša sa blitvom.

Oprana i očišćena blitva spremna za kuvanje Foto: A. M.

Blitva može da jede sa krompirom, ali i kao salata. Dovoljno je dodati beli luk, politi limunovim sokom i zaliti maslinovim uljem.

Pročitajte još: POŠIRANO jaje sa rukolom koje DIŽE iz MRTVIH (FOTO)

Ko ne voli beli luk treba da ga iseče na velike listiće kako bi ga lakše uklonio.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU