Zašto se na ČOKOLADI s vremenom pojavljuje čudan beli sloj? OVO JE ODGOVOR
Zapravo se radi o “cvetanju” čokolade, te je ona potpuno sigurna za konzumaciju.
Postoje dve vrste ove pojave – šećerno cvetanje (beli sloj obično je suv i pegav) i masno cvetanje (obično se radi o masnim belim prugicama).
Pročitajte još: ZA SRBE SPECIJALNA PONUDA! U ovom hotelu deca borave BESPLATNO, a dobija se i POSEBAN POPUST (FOTO)
Pročitajte još: OVO JE NAJSTARIJI NAPITAK POZNAT ČOVEČANSTVU! Osećanje zadovoljstava koje izaziva učiniće da se osetite KAO BOGOVI
Šećerno cvetanje događa se kada površina čokolade postane vlažna. Vlaga otapa šećer, a kada se čokolada osuši kristali šećera ostaju na njenoj površini. Ova pojava obično je posledica nepravilnog skladištenja, na primer kada čokoladu čuvate na toplom mestu zbog čega se njena površina počinje “znojiti”.
Masno cvetanje, s druge strane, događa se kada mast iz čokolade izbija na površinu. Čuvanje čokolade na toplom mestu može pokrenuti ovu pojavu, kao i velike promene temperature.
Budući da je beli sloj na čokoladi samo šećer ili mast, ako ga pojedete ništa vam se neće dogoditi, ali cvetanje će uticati na teksturu zbog čega čokolada može imati malo čudan okus.
Pročitajte još: Kako zapravo funkcionišu VEGETERIJANCI: TOP 5 ZANIMLJIVOSTI za koje niste znali
Neki ljudi primećuju razliku, a neki ne, sve zavisi od toga kako doživljavate ideju da pojedete čokoladu staru nekoliko godina.
Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU