STAN KAO ZELENA OAZA: Evo kako da unesete SVEŽINU i ujedno OPLEMENITE svoj životni prostor
Večno zelena i raskošna, ova biljka je rado viđena u svakom enterijeru, od poslovnog do stambenog. Lako se uzgaja, ali i dalje mnogi muku muče s njenim rastom. Važno je imati na umu da paprat obožava vlagu i senku.
Pročitajte još: Dizajneri kažu: DNEVNA SOBA mora biti bez ovih stvari
Previsoke temperature joj škodite. Tada postaje suva i smeđa posle samo nekoliko dana od izbijanja mladica, jer je nismo dovoljno prskali čistom vodom, niti smo je redovno zalivali. Zato vam donosimo nekoliko saveta kako pravilno odgajiti paprat i tako svoj dom pretvoriti u zelenu oazu.
Listovi joj mogu dosegnuti i jedan metar, što je izuzetna dekoracija u svakom prostoru. Paprat se presađuje u proleće, ali samo ako joj koren u tegli postane prevelik. Inače je dovoljno da joj s vremena na vreme zamenite gornji sloj zemlje sa svežim.
Pročitajte još: OVAJ MATERIJAL će oplemeniti svaki prostor, SAMO ako se PRAVILNO ISKOMBINUJE (FOTO)
Visoka vlaga i umerena temperatura - to su osnovni uslovi koje ćete postići ako želite da vaša paprat buja i pruži vam osećaj zdrave, prirodne sredine.
Obavezno je prskajte ustajalom vodom, svaki dan. Najbolje je ako teglu s paprati postavite iznad tanjira s vodom, tako da dno teglice uvek bude u kontaktu s njom. Ako se zemlja presuši, paprat bi trebalo potopiti u vodu, a onda pustiti da se dobro ocedi.
Biljku možete jednom nedeljno istuširati u kadi pod mlazom tuša, ali pažljivo, da je ne biste oštetili, i potom je ostavite da se sama ocedi. Paprat bi trebalo dohranjivati od proleća do jeseni, svake dve do četiri nedelje.
Pročitajte još: Iskoristite sve kapacitete MALE KUHINJE: Kako do idealnog uređenja
Jednom kad shvatite potrebe svoje biljke i ona krene da raste, postaće vam omiljeni, živi dekor. Dobro se slaže u blizini palmi, kao i drugih, velikih biljaka koje će joj davati preko potrebnu senku. Dobro je znati i da je paprat jedna od malo rastinja koja uspevaju u kupatilima, jer joj prija vlaga i manjak svetlosti, a vama će doneti osećaj svežine.
Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU