Dinju OBOŽAVAMO, a da li ste znali od kojih nas sve bolesti ČUVA?!
Jedna od omiljenih letnjih poslastica – dinja, ne samo da je idealna za hidrataciju organizma, već i za zdravlje.
Pročitajte još: Evo kako ćete prepoznati SLATKU LUBENICU: Okrenite je naopako i kucnite - samo je OVAJ ZVUK dobar
Ukusna i aromatična, sadrži veliki broj antioksidativnih supstanci koje štite organizam, kako od obične prehlade, tako i od mnogih ozbiljnijih oboljenja.
U narodnoj medicini ovo povrće se preporučuje posle obilnog znojenja, a dobro je i za umirenje nerava. Uz osvežavajuću dinju brže prolaze posledice uboda insekata, ali se i koža brže oporavlja ako izgori na suncu. Dinja sadrži nutrijente važne za zdravlje očiju.
Osim što pomažu u što dužem očuvanju oštrine vida, oni štite oko od štetnih sunčevih zraka. Takođe, velike količine vitamina A i C koje sadrži usporavaju destruktivni proces u retini i retinalnom pigmentu koji vodi do degeneracije žute mrlje. Nutricionisti ističu da obilje beta-karotena, koji se, osim u dinji, nalazi u svem žuto-narandžastom voću i povrću, pogoduje obolelima od astme, jer pomaže protiv gubitka kiseonika, čime se smanjuje rizik od alergijskih reakcija. S obzirom na velike količine kalijuma, dinja se preporučuje i onima koji pate od hipertenzije.
Kalijum pomaže organizmu u oslobađanju viška natrijuma i tako smanjuje povišen krvni pritisak. Kalijum je potreban i za regulisanje ravnoteže vode, kiselo-bazne ravnoteže i neuromuskularne funkcije, a takođe igra važnu ulogu u prenosu električnih impulsa do srca.
Pročitajte još: Od plastične CEDILJKE napravite prelepu SAKSIJU kakva ne može da se kupi! (VIDEO)
Biljna vlakna iz dinje povoljno deluju na čišćenje organizma od štetnih materija i predstavljaju pravi recept za lečenje nadutosti stomaka. Istovremeno, obilje vode u njoj podstiče rad bubrega. Dinju bi dok je ima trebalo jesti što češće, jer ne goji, osvežava i prepuna je vitamina i drugih važnih sastojaka neophodnih organizmu.
Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU