Kako se ROŠTILJA najesti, a NE NADIMITI se? Evo SAVETA
Leto i roštilj neraskidivo su povezani, a uz njih obavezno idu i dobro društvo, ukusno meso, riba ili povrće, muzika i opuštena atmosfera prožeta smehom. Vodeću ulogu u pomenutom nizu ima roštilj majstor, odnosno “onaj jedan” među prijateljima ili u porodici koji je uvek zadužen za pripremu grilovanih gurmanluka.
Pročitajte još: Osećate da vam fali ENERGIJA? Promenite ovih 10 STVARI u svom DOMU i sve će biti drugačije
Bezbednost nam je uvek na prvom mestu, pa je tako i prilikom odabira odgovarajućeg mesta za roštilj. Ne smemo zaboraviti da svaki gril, bilo da je na ugalj, plinski ili električni, razvija visoku temperaturu, pa bi ga trebalo udaljiti od drveća i baštenskog nameštaja, ali ga i postaviti tako da ne bude direktno naspram ulaznih ili stražnjih vrata, pogotovo ako imamo decu koja tuda trčkaraju.
Roštilj uvek stavite na ravnu površinu.
Uvek ga stavite na ravnu i čistu površinu, daleko od potencijalno zapaljivih materijala, poput smeća, suve trave, žive ograde, niskog drveća ili visećih grana sa većih stabala. Takođe, važno je da vam roštilj bude u vidokrugu čak i kada ste u kući, zbog bezbednosti.
Ako ga dobro postavite moćićete da uživate Foto: Depozit
Prilikom svakog roštiljanja obavezno proverite odakle duva vetar, da biste izbegli da vam se nadime kosa i odeća, ali i pluća i oči. Koliko god da vam se dopada miris dima, znajte da on sadrži karbon-monoksid i ostale opasne supstance koje se oslobađaju prilikom topljenja masnoće, pa bi njegovo udisanje trebalo svesti na najmanju meru. Imajte na umu da dim uvek ide niz vetar, pa prema tome pozicionirajte roštilj.
Proverite odakle duva da se ne nadimite!
U vrelim danima pokušajte da gril postavite u hladovinu, da se ne biste nepotrebno pregrevali uz vatru. Ukoliko ste te sreće da imate zidani roštilj, ne zaboravite da ga natkrijete, jer će ga to zaštititi od kiše i od prekomerne toplote. Odličan izbor su i roštilji na plin, sa aluminijumskim kupolama iznad gorionika.
Pročitajte još: Mrlje od ULJA uklonite za pet minuta uz samo 2 PRIRODNA SASTOJKA (VIDEO)
Ovakav roštilj, čak i kada je isključen, ali prekriven, duže održava toplotu mesa i uspešno ga čuva od štetnih vremenskih uticaja. Još ako imaju točkove, laki su za pomeranje gde god vam odgovara, uprkos većoj težini.
Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU