Zašto je KURKUMA najzdraviji začin BLISKOG ISTOKA i zašto treba da je koristimo?

Kristina LJubisavljević

27. 07. 2020. 000000 12:04

Foto: Deposit

Što je za naše krajeve relativno novo, to za ostatak sveta definitivno nije pa se kurkuma koristi već vekovima kao začin i kao lek u prirodnoj medicini u zemljama Bliskog i Dalekog Istoka, odakle je i poreklom. Vremenom se odatle širila i na druge krajeve sveta, pa se danas koristi kao nezaobilazan začin u orijentalnim jelima. NJene zdravstvene prednosti su odavno prepoznate pa se sama ili u kombinaciji sa drugim namirnicama koristi za lečenje velikog broja zdravstvenih problema.

Foto: Pixabay

Pročitajte još: NA NAJLEPŠOJ PLAŽI SOMA BEJA: Izvan buke i gužve, parče raja umočeno u Crveno more (FOTO)

Nastala je u zemljama Bliskog i Dalekog Istoka!

Šta je kurkuma?

Kurkuma je biljka iz porodice đumbira, zeljasta, tropska, egzotična biljna vrsta koja svojim ukusom, mirisom i bojom predstavlja pravi dragulj u biljnom svetu. Koren je smeđe boje, jake opne, sočan i opojan. Cveta raskošno, svetlo žutim cvetovima, tankih, uskih listova, zelene boje. Odlično izdržava visoke temperature i tropsku klimu.

Značajna je prvenstveno kao začin, ali i kao pomoćno lekovito sredstvo pa se u kombinaciji sa medom i drugim travama koristi kod lečenja različitih oboljenja. Kurkumin je supstanca kojom ova biljka obiluje i koja kurkumi daje specifičan ukus, boju i miris.

Pročitajte još: Sve pozitivne strane TIKVICA: Evo zašto svi treba da ih spremamo

Nutritivni sastav kurkume
Kurkuma je bogata vlaknima, vitaminima, mineralima i oligoelementima. Bogata je gvožđem, manganom, bakrom, kalijumom, magnezijumom i vitaminima A, C i E kao glavnim antioksidantima, ali i vitaminima iz B grupe pogotovo B3 i B6 vitaminima.

Ukus je blago ljut i blago gorak, opojan, egzotičan i vrlo intenzivan. Ukoliko se koristi u kulinarstvu daje jelu posebnu draž i orijentalni karakter. Kako je kurkuma iz porodice đumbira, koren je nalik korenu đumbira. Može se koristiti u različitim kombinacijama. Kombinuje se sa medom, mlekom, čajevima, voćem, jogurtom, stavlja se u soseve, pečenja, čorbe, potaže, sladolede i orijentalne slatkiše. Dakle, široke su mogućnosti upotrebe u kulinarstvu, a kad čujete koliki su zdravstveni benefiti poželećete da je uvrstite u svakodnevnu upotrebu.

 Zbog svog specifičnog sastava koristi se za čišćenje i detoksikaciju organizma. Jaka antioksidantna i antiupalna svojstva pomažu u rešavanju upornih bakterijskih i gljivičnih infekcija. Kurkuma pomaže rastu i razvoju dobrih bakterija u crevima, što se može pripisati vlaknima kojima je bogata i njenim prebiotičkim svojstvima.

Jedan je od jačih prirodnih antibiotika i antimikotika!

Zdravstvene benefiti kurkume

Kao što smo pomenuli, kurkuma poseduje antibakterijska antimikotička i antiupalna svojstva, a takođe je i vrlo jak antioksidans. Redovna upotreba kurkume može vam pomoći da prevaziđete određene zdravstvene probleme. Uz redovnu terapiju i savet lekara kurkumu možete korisiti kao pomoćno sredstvo u lečenju različitih oboljenja.

Najznačajnije rezultate pokazala je kod lečenja:

Srčanih oboljenja

Na taj način što čisti krvne sudove, skida naslage masnoća sa krvnih sudova, ubrzava cirkulaciju i značajno utiče na smanjenje rizika od srčanog i moždanog udara. Eterično ulje kurkume može se koristiti za tretman proširenih vena i kapilara kao i za regeneraciju kože oštećene modricama i podlivima.

Foto: Pixabay

U lečenju reume, bolova u zglobovima, kostima i mekim tkivima

Kurkuma je odlična kod reumatoidnog artritisa. Pomaže kod ublažavanja bolova, smiruje nastale upale, ukočenost zglobova i mišića, smanjuje otekline i pojačava motoriku i pokretljivost. Kurkumin koji se nalazi u kurkumi ima moćno antiinfalmatorno dejstvo i često organizam bolje reaguje na njega nego na neke komercijalne lekove protiv bolova. Zbog toga se preporučuje posebno kod oboljenja koštano-zglobnog i lokomotornog sistema.

Pročitajte još: SUZDRŽANO, GLASNO ILI PONAVLJAJUĆE? Evo šta način kijanja govori o vašoj ličnosti

 Problema sa organima za varenje

Zbog svog specifičnog hemijskog sastava i vlakna kojima je bogata kurkuma značajno smiruje upale debelog creva i koristi se kao prirodan lek kod ulceroidnog kolitisa, Kronove bolesti i sindroma nervoznih creva- iritabilnog kolona. Može se koristiti kod želudačnih tegoba. Zbog svog specifičnog sastava ne preporučuje se ljudima koji imaju problema sa žučnom kesom. 

Kod upornih gljivičnih infekcija

kurkuma se pokazala kao vrlo uspešno lekovito sredstvo. Posebno kod kandide u crevima. Antimikotično dejstvo uništava gljivice a vlakna koja imaju prebiotička svojstva pomažu razvoju dobrih bakterija. 

Kurkuma se pored kulinasrtva i farmaceutske industrije može koristiti i u kozmetologiji za proizvodnju lekovitih melema, krema i parfema. Odlična je protiv različitih kožnih oboljenja. Smiruje upale, štiti i neguje osetljivu kožu. 

Pročitajte još: DESET najmoćnijih PRIRODNIH LEKOVA koje ne bismo trebali da ZABORAVIMO uprkos NAPRETKU MEDICINE

Mere opreza

Kurkumu nemojte koristiti u prevelikim količinama. Treba da znate da je ona začin, dodatak jelima i prirodni lek ukoliko se koristi na adekvatan način. Postoji populacija koja ne bi trebalo da uzima kurkumu bez znanja lekara. Ne preporučuje se trudnicama jer moze da izazove kontrakcije i probleme u trudnoći. 

Kurkumu ne treba koristiti u prevelikim količinama!

Kod problema sa žučnom kesom kurkuma se ne preporučuje, jer može dodatno da iritira i stvori probleme zbog svog specifičnog sastava.

Prevelike količine kurkume mogu da pojačanju lučenje želudačne kiseline i da izazovu gorušicu pa čak i čir na želucu. Dijabetičari takođe ne bi trebalo da je koriste bez znanja lekara. Alergični na đumbir ne treba da koriste kurkumu obzirom da je ona iz porodice đumbira. LJudi sa niskim krvnim pritiskom treba da izbegavaju kurkumu jer može dodatno da snizi pritisak.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJBUKU