Može da spreči KANCER? U LETNJIM MESECIMA najviše jedemo ovo povrće, a nismo znali sve njegove PREDNOSTI
Voda čini čak 96 posto ovog povrća, pa će, ako ga redovno jedete, organizam biti hidriran sve vreme. "Lajf stajl" forsira i zeleni sok od ovog povrća, pa je "smuti" sa krastavcem idealan za početak dana...
Pročitajte još: Leče AKNE, uklanjaju NESANICU, pojačava želju za SEKSOM i još 7 RAZLOGA zašto ih treba jesti
Ajurveda uči da se konzumacijom ovog povrća podstiče otpuštanje viška toplote iz vitalnih organa. Obiluju vlaknima i vodom, a imaju malo kalorija (samo 16 u 100g), pa su pravi izbor za one koji na zdrav način žele da izgube višak kilograma. Podstiču probavu, jer u kori imaju netopiva vlakna koja pomažu da se svarena hrana brže kreće kroz creva i eliminiše otpad iz organizma.
U krastavcima su i topiva vlakna koja tokom probave poprimaju strukturu gela, što daje duži osećaj sitosti.
Pročitajte još: Koristi se u kozmetici, higijeni i ISHRANI: Moć ČUDESNE biljke koja datira još PRE NOVE ERE
Svež, sadrži lignane i kukurbitacine - bioaktivne supstance koje imaju snažno zaštitno dejstvo na zdravlje. Studije su pokazale da lignani u krastavcima deluju protiv raka – jajnika, prostate i dojke, a čuvaju i zdravlje srca.
Odličan borac protiv srčanih oboljenja i raka!
Naučnici su iznenađeni učinkom kukurbitacina da smatraju da će se u budućnosti koristiti kao lek protiv raka, jer "koči" rast ćelija karcinoma. Dokazano je da kukurbitacini B mogu uništiti čak 80 posto raka pankreasa.
Pročitajte još: Rukola salata sa BRESKVAMA
Krastavci mogu smanjiti hipertenziju i hiperglikemiju, a imaju i jaka antioksidantna i antialergijska svojstva. Osim vitamina C, sadrže i flavonoide, poput kvercetina i kemferola i utiču na zdravlje kože. Deluju protiv dijabetesa, smanjuju nivo holesterola, štite zdravlje mozga, čuvaju zdravlje zglobova, ublažavaju artritis, smanjuju stres...