Nisu samo Japanci majstori: SUŠI može da se napravi i u SRPSKOJ kuhinji (FOTO)
Suši se može praviti od raznih namirnica, a jedino što je zajedničko svakom su listovi od suvih algi. Dakle, kada nabavite listove algi spremni ste za suši.
Pročitajte još: ZELENI tanjir koji daje ENERGIJU i dobro RASPOLOŽENJE (FOTO)
Sastojci:
- pirinač
- losos
- tunjevina
- krastavac
- avokado
- listovi algi
- susam
Priprema:
Najvažnija je priprema sastojaka, dok samo pravljenje sušija nije komplikovano.
Prvo se skuva pirinač i ne sme da se prekuva, već mora da bude lepljiv kako bi se suši lakše pravio. Pirinač se ne ispira vodom. Dok se pirinač hladi pripramju se ostale namirnice.
Pirinač mora da bude lepljiv.
Obično se kombinuju riba i povrće. Najčešće se koristi avokado, ali ako ne možete da ga nabaviti koristite krastavac. Oljušti se i iseče u trake debljine santimetar.
Suši treba da bude od ribe ili račića, ali ako vam je losos skup nabavite tunjevinu ili neku drugu ribu koja je jeftinija. Riba mora da bude sveža ili dimljena. Iseče se na trake veličine avokada.
Ako su losos i avokado skupi, zamenite ih tunjevinom i krastavcem.
Prvo se na radnoj površini raširi plastična folija, a oni koji nikada nisu pravili suši treba prvo da stave podmetač od bambusovih grančica, jer će ga lakše motati.
Prvo se kašikom rasporedi tanak sloj pirinča po čitavom listu od algi.
Kašikom se kompletan list algi prekrije tankim slojem pirinča. Onda se na gornjoj ivici naređa jedna linija ribe i druga od avokada.
Polako se i ravnomerno umota suši uz pomoć plastične folije. Prilikom motanja se steže i kada se lepo učvrsti i ohladi seče se velikim oštrim nožem.
Pročitajte još: Uradite detoks organizma, oslabite i podignite imunitet uz pomoć VITAMINSKE salate (FOTO)
Možete napraviti i "kalifornijski suši" tako što ćete pirinač lepiti sa spoljne strane i posuti susamom, a sa unutrašnje se ređaju avokado i losos.