U 18. veku kolač FRANCUZA, danas omiljen kod SRBA. UKUSNO i spremno za 7 MINUTA

Kristina LJubisavljević

08. 07. 2020. 000000 14:30

Foto: Deposit

Pravljenje ove poslastice ne zahteva mnogo sastojaka, a moguće je i da ih sve imate u kući.

Sastojci:

  1. 220g čokolade
  2. 250g margarina
  3. 4 jajeta
  4. 160g šećera
  5. 120g brašna

Postupak:

Prvo margarin i čokoladu istopite, a u drugoj posudi izmutite jaja sa šećerom i brašnom. Potom obe smese promešati i sipati u tepsiju sa kalupima i već je spremno za pečenje.

Peći na 250 stepeni, 7 minuta.

Pročitajte još:Stiže osveženje tokom VRELIH dana

Istorija suflea

Već sama reč može asocirati na zemlju njegovog porekla, Francusku, a u prevodu znači "dah". Razlog za korišćenje ove reči možemo naći u testu koje tokom pečenja raste.

Pročitajte još: VIŠNJE čuvajte u kutiji, MALINE u papirnatoj kesi, a ostalo voće na SLEDEĆI NAČIN

Istorija kaže da je čokolada doneta u Španiju u 16. veku, a Francuzi su je dobili sto godina kasnije tako da nije mogao nastati pre 17. veka. Tada je sufle po teksturi više ličio na sladoled. Tek je tridesetih godina prošlog veka jedan njujorški restoran napravio čokoladni sufle kakav mi poznajemo. Danas je ova poslastica zastupljena u svim kuhinjama sveta.