Mislite da SMRDI? Ova biljka je najbolji BORAC protiv KRPELJA
Priroda buja i puna je neugodnih parazita koji umeju da donesu i ozbiljne zdravstvene tegobe. Najopasnija od njih je lajmska bolest, koju krpelj može da izazove.
Pročitajte još: Pod stalnim ste STRESOM i niste čuli za čaj od VALERIJANE? Vreme je da se upoznate sa njegovim blagodetima
Da stvar bude komplikovanija, ne oseća se ujed ovog insekta. Zato širom otvorite oči proverite svaki neobičan trag na vašoj koži posle povratka iz prirode.
Krpelji obično ne grizu odmah, često lutaju po telu nekoliko sati i traže najpogodnije mesto za napad. Kada ujede, koža na mestu ujeda postati crvena i osetićete svrab.
Krpelj dugo luta po koži traži gde da ujede...
Prvi simptom lajmske bolesti su crvenilo na mestu ujeda i neposrednoj okolini. Ovaj znak se kod većine zaraženih ljudi javlja do mesec dana posle uboda. Rani stadijum prate dodatne tegobe, kao što su malaksalost, bolovi u zglobovima i mišićima, glavobolja, povišena temperatura, gubitak apetita, uvećanje limfnih čvorova.
Beli luk
Beli luk važi za najefikasniji prirodni lek protiv lajmske bolesti budući da ima antibakterijsko dejstvo. Pored toga odlično čisti krv, što je značajno ukoliko se ugriz krpelja već dogodio. Moguće ga je kombinovati sa limunovim sokom i drugim lekovitim biljem, kao što su divlja nana, koja je takođe moćan prirodni antibiotik. Ili sa koprivom, sladićem, žalfijom.
Izbegavajte mlečne proizvode i belo brašno.
Kontrolisana ishrana
Lajmska bolest zahteva da izbegavate kravlje mleko i namirnice bogate glutenom - beli hleb, slatkiši, pirinač, krompir, slatkiši. Uishranu uvrstite namirnice koje obiluju proteinima (meso, riba, jaja).
Ehinacea i ženšen
Ehinacea i ženšen važe za biljke koje jačaju imuni sistem, podstičući odbrambene ćelije organizma da se bore protiv bakterija.
Ulje tamjana ublažava bol u zglobovima.
Eterična ulja
U lečenju lajmske bolesti preporučuje se upotreba eteričnih ulja. Ulje tamjana ublažiće bol u zglobovima, ali i glavobolju, protiv koje pomažu i ulje lavande i nane.
Pročitajte još: Pšenica sprečava RAK i krije tajnu VEČNE MLADOSTI
Koren đumbira
Oko 25 grama suvog usitnjenog đumbirovog korena preliti litrom vode. Kada proključa, kuvati 10 minuta. Procediti i dodati dva ceđena limuna. Zasladiti medom i piti po jednu šolju čaja pre svakog obroka.