Recept dugo čuvan u TAJNOSTI: Rusi se KUNU u ovaj NAPITAK, a ima ga i u SRBIJI i leči mnoge BOLESTI
Kefir je kiseo i blago gorak napitak, ali je zdrav i osvežava. Može se pripremati od kravljeg, kozjeg ili ovčijeg mleka. Svi Rusi su ponosni na ovo nacionalno piće, iako malo ko može da vam nabroji nazive svih kefirnih zrnaca ili da vam ispriča kako se kefir proizvodi.
Pročitajte još: U Rusiji smatraju da ovaj ČAJ leči sve, a ima ga i u SRBIJI i mislimo da je KOROV
Recept kefira dugo je čuvan u tajnosti. Lekovitost, odnosno terapeutska svojstva kefira potiču od njegove mikroflore. Uspešno leči želudačne tegobe, nadražaj jetre, katar, bubrežne bolesti, bolesti kože, anemije, zatvor, pomaže kod kardiovaskularnih bolesti, dijabetesa, pa čak je koristan i kod raznih alergija i astme. Pomaže i kod impotencije, podmlađuje i rastvara holesterol.
Pomaže kod impotencije i podmlađuje.
Kulturu kefira zovu i tibetanska gljiva i kefirne gljive, ali zrnca kefira nisu gljive. Radi se o zrncima koja su prirodni starter za pripremu kefira. Struktura kefirnog zrna zapravo predstavlja simbiozu velikog broja dobrih, mlečnokiselih bakterija, bakterija i sojeva kvasaca. Kefirno zrno je po sastavu mešavina belančevina, aminokiselina, lipida i topljivih polisaharida. Najveći deo ovih polisaharida je kefiran, koji ima mnoga korisna svojstva.
Šta leči?
- ima atibiotska svojstva
- sjajn je za regenaraciju kostiju i sprečavanje osteoporoze
- osobe koju su netolerantne na laktozu podnose kefir
- smanjuje astmu i alergiju
- jača imuni sisitem
Pročitajte još: Ako vam se pojave bubuljice, osip, svrab, to vam organizam šalje PORUKU: Postoji jednostavan način da rešite problem
Može se pripremati i u kućnim uslovima, a potrebno je kvalitetno domaće mleko. U staklenu teglu sa hermetičkim zatvaračem nalije se kuvano hladno kravlje mleko. Pri vrhu posude ostaviti se malo praznog prostora, a zatim se ubaci gljivica kefira.
Ovako spremljenu smešu ostavi se u prostoriji sa temperaturom od 15 do 20 stepeni. Kefir se nakon 24 časa procedi kroz sitnu cediljku i odloži na mesto za sazrevanje. Može da se čuva i upotrebljava posle 48 časova.