SLATKIŠ našeg detinjstva: Kako da bude SVILEN? (FOTO)
Sutlijaš mnogi kuvaju sa vodom i to je razlog zašto mora da se jede odmah, jer posle kratkog vremena postane suv i bezukusan. Sutlijaš mora da se kuva u mleku i to oko 45 minuta.
Pročitaje još: Nedeljni ručak koji se jede prstima: HRSKAVA pileća KRILCA (FOTO)
Sastojci:
- litar mleka
- velika šolja pirinča
- kašika šećera
- cimet u prahu
- šaka suvog grožđa po želji
Priprema:
Litar mleka se sipa u dublju šerpu i uključi na najjače da provri. Kada provri sipaju se kašika šećera i pirinač i meša. Pirinač će zagoreti ako se ne meša sve vreme, pa ringlu treba smanjiti sa šestice na trojku. Međutim, pirinač se duže kuva kada je vatra slabija. U oba slučaja mešanje sutlijaša je obavezno!
Sutlijaš je gotov kada smesa postane žitka.
Največi problem prilikom kuvanja sutlijaša je proceniti kada je gotov. Naime, ako se u posudice sipa ranije - biće vodnjikav. Ukoliko se, pak, kuva minut duže nego što treba - biće čvrst i tvrd. Sutlijaš je gotov kada ostane sve manje mleka, ali je i dalje smesa žitka. Sutlijaš će se stegnuti ubrzo čim se sipa i ne treba ga prekuvati.
Pročitaje još: Restovana pileća džigerica MEKANA kao duša
Da bi sutlijaš bio ukusniji dodajte šaku suvog krožđa tokom kuvanja. Na kraju pospite ga cimetom ili kašikicom slatka.