Napravite prilog od ovog ZDRAVOG povrća (FOTO)
Da bi se od boranije napravio ukusan prilog ovo povrće mora da bude sveže. Da li je boranija mlada proverava se lako: otkine se vrh i povuče, pa ako se pojavi konac - boranija je stara.
Pročitaje još: Ne znate šta ćete za ručak? Evo predloga - brzi ZELENI RIŽOTO
Sastojci:
- 1/2 kilograma boranije
- 1 crni luk
- 1 crvena paprika
- 1 šargarepa
- 1 paradajz
- čen belog luka
- kašika pavlake
- so, biber
Priprema:
Boranija se opere i očisti tako što se iseku krajevi, zatim preseče po dužini, pa na tri dela. Iseče se crni luk na kockice. Šargarepa se očisti i iseče na kockice. Paprika se, takođe, opere i očisti od semenki i iseče na kockice. Paradajz se oljušti iseče na sitne komadiće.
Povrće se secka na kockice i dinsta zajedno sa boranijom.
Crni luk se izdinsta zajedno sa paprikom i šargarepom. Doda se sitno iseckan beli luk. Kada sve omekša, u šerpu se ubaci boranija i poklopi. Boranija će vremenom izgubiti volumen i pustiti vodu, ali je treba povremeno promešati da ne zagori.
Kada voda ispari doda se iseckani paradajz, a onda se i začini. Boranija se kuva oko pola sata, osim u slučajevima kada je stara.
Pročitajte još: Ako imate JABUKU i JAJE, napravite poslasticu za PET minuta! (FOTO)
Ukus boranije će biti još bolji ako se, na kraju, doda kašika pavlake. Može da se jede kao prilog mesu, ali i uz salatu. Ovako spremljena boranija je ukusna i hladna.