Zdravlje na tanjiru: Paradajz punjen IZNENAĐENJEM

31. 05. 2020. 000000 11:00

Foto: A. M.

Heljda je izuzatno zdrava pseudo žitarica na koju nije poznato da se ikada pojavila alergija. Ova trouglasta medonosna i lekovita biljka daje snagu i leči. Iako nije žitarica ima sve sastojke, pa i više od njih.

Pročitajte još: Zdrava je i ima samo 117 KALORIJA! Probajte libansku salatu TABULE

Potrebni sastojci

Naziva se i "crno žito" zbog tamne boje zrna. Raste u krajevima sa umerenom kllimom, a kod nas se koristi, uglavnom kao  brašno. Odlična je za srčane bolesnike, a sadrži i fluor koji je dobar za decu kojoj rastu zubi.

Sastojci:

  • paradajz ja jednu osobu
  • šolja heljde
  • nekoliko grančica peršuna
  • kockica butera (po želji)
  • kockica sira (po želji)
  • so, biber
  • maslinovo ulje (po želji)

Priprema: Umesto da ga stavite u VAZU, pohujte ga, napravite džem ili vitaminsku salatu od jestivog CVEĆA

Punjeni paradajz Foto: A.M.

 

Šolja heljde se uveče potopi u šerpi sa vodom i ostavi preko noći. Zrno heljde ispušta sluz i ujutra se voda zameni svežom. Heljda se skuva, čim provri smanji se ringla i kuva još nekoliko minuta. Procedi se heljda i pomeša sa buterom ili maslinovim uljem. Isecka se peršun i pomeša sa heljdom. Dodaju se so, biber, začini po želji.

Paradajzu se iseče gornji deo, a unutrašnjost se izvadi kašikicom. Paradajz se napuni heljdom. isečeni gornji deo može da se vrati kao "poklopac".

Pročitajte još: Ne znate šta ćete za ručak? Evo predloga - brzi ZELENI RIŽOTO

Od heljdinog brašna se prave palačinke i to je dobar način da se ova pseudožitarica ponudi deci.