Zdravlje na tanjiru: Paradajz punjen IZNENAĐENJEM
Heljda je izuzatno zdrava pseudo žitarica na koju nije poznato da se ikada pojavila alergija. Ova trouglasta medonosna i lekovita biljka daje snagu i leči. Iako nije žitarica ima sve sastojke, pa i više od njih.
Pročitajte još: Zdrava je i ima samo 117 KALORIJA! Probajte libansku salatu TABULE
Naziva se i "crno žito" zbog tamne boje zrna. Raste u krajevima sa umerenom kllimom, a kod nas se koristi, uglavnom kao brašno. Odlična je za srčane bolesnike, a sadrži i fluor koji je dobar za decu kojoj rastu zubi.
Sastojci:
- paradajz ja jednu osobu
- šolja heljde
- nekoliko grančica peršuna
- kockica butera (po želji)
- kockica sira (po želji)
- so, biber
- maslinovo ulje (po želji)
Priprema: Umesto da ga stavite u VAZU, pohujte ga, napravite džem ili vitaminsku salatu od jestivog CVEĆA
Šolja heljde se uveče potopi u šerpi sa vodom i ostavi preko noći. Zrno heljde ispušta sluz i ujutra se voda zameni svežom. Heljda se skuva, čim provri smanji se ringla i kuva još nekoliko minuta. Procedi se heljda i pomeša sa buterom ili maslinovim uljem. Isecka se peršun i pomeša sa heljdom. Dodaju se so, biber, začini po želji.
Paradajzu se iseče gornji deo, a unutrašnjost se izvadi kašikicom. Paradajz se napuni heljdom. isečeni gornji deo može da se vrati kao "poklopac".
Pročitajte još: Ne znate šta ćete za ručak? Evo predloga - brzi ZELENI RIŽOTO
Od heljdinog brašna se prave palačinke i to je dobar način da se ova pseudožitarica ponudi deci.