Skinu odeću sa sebe, pa se međusobno ŠIBAJU KOPRIVAMA: Postoji RAZLOG zašto se vodi BITKA
Da lečenje bude još ekstremnije, neki hrabro jedu sirovu koprivu bez obzira na peckanje. Vesela Koprivijada, koja je već postala brend Krapivne, privuče u ovo mesto mnogobrojne turiste iz Rusije i inostranstva.
Pročitajte još: Melemi CARICE Zoje stari HILJADU godina prvi put objavljeni na SRPSKOM
Kako korov može da postane izvor novca? Odgovor na ovo pitanje dobro znaju stanovnici ruskog gradića Krapivna u Tuljskoj oblasti. Oni svake godine organizuju veliki festival u čast koprive, koja ih je vekovima hranila, lečila i oblačila. Čak i svoje ime ("krapiva" u prevodu znači "kopriva") grad je još u 14. veku dobio po ovoj biljci.
Kopriva spašavala od gladi, pušili su je i od nje pravili pivo.
U teškim trenucima istorije kopriva je spašavala Ruse od gladi. Domaćice su pravile od žare čorbe, salate, kolače, uštipke i slatko. Muškarci vole pivo i vino od koprive i pušili je umesto duvana jer ne izaziva zavisnost.
Koprivu nisu koristili samo kao hranu nego i kao tekstilnu sirovinu. Vlakna ove biljke su veoma jaka i čvrsta: od njih su pravili konac za izradu platna. Odeća od koprive je bila veoma cenjena zbog antibakterijskih i antialergijskih svojstava, a služila je duže od pamučnih i lanenih stvari.
Festival ponovo popularisao koprivu Foto: Arhiva Novosti
Zahvaljujući festivalu u Krapivni žara je doživela pravu renesansu. Svake godine u ovaj mali gradić sa samo 1.069 stanovnika dolaze turisti iz cele Rusije i drugih država. Gosti žive u šatorima, uživaju u prirodi u učestvuju u veselim dešavanjima Koprivijade. Probaju različite specijalitete od žare (najhrabriji jedu i sirovu biljku), lekove i kozmetiku, pokušaju da nauče tkanje platna i pletenje fine čipke od koprive.
Izgleda šašavo, ali ova bitka je lekovita.
Pročitajte još: Rusi "odlepili" za garderobom od KOPRIVE I KONOPLJE: Tkanine sprečavaju RAK KOŽE, a veruje se da postoje i druga lekovita svojstva
Najpopularnija zabava na Koprivijadi je zelena bitka. Učesnici se naoružavaju snopovima koprive i međusobno se šibaju peckajućim buketima po golim leđima, rukama i ramenima. Iako ovo izgleda kao potpuno ludilo, u stvari takva bitka je seansa ozdravljujuće masaže protiv reume, artritisa, gihta i išiasa.
Kopriva može da poveća mušku potenciju.
O isceljujućim svojstvima koprive ljudi znaju dugo. Mnogi narodi su pravili od ove biljke ljubavne eliksire jer su verovali da žara može pojačati mušku potenciju. Rusi su koristili koprivu kod oboljenja disajnih organa, bubrega i zglobova - pa čak i kod malignih tumora.
U mnogim ruskim selima i do sada postoji tradicija: na Ivanjdan ljudi izlaze na ulice i šibaju koprivom sve prolaznike. Onaj koji je dobio zelene batine veruje da će ga sreća i zdravlje pratiti tokom cele naredne godine.
Pročitajte još: Monasi su sekli stomak životinje i u njega ubacivali BOLESNIKA, a sada su Putinu dali ČAJ BESMRTNOSTI
Čaj rotiv pijelonefritisa
Pomešajte 20 g listova koprive, 20 g listova breze, 50 g semena lana i 10 g lista šumske jagode. 1 supenu kašiku smese prelijte sa čašom ključale vode. Ostavite 3 sata da odstoji pa procedite. Uzimajte 1-2 čaše čaja tokom dana.
Pecivo protiv enureze
Napravite testo od 120 g ražanog brašna, 40 g semena koprive, čajne kašičice meda i malo vode. Testo razvijte tanko pa ispecite u rerni. Svake večeri pojedite jedan kolač od koprive. Terapija traje mesec dana.
Kupka protiv ekcema i psorijaze
Isecite 2 kg sveže koprive, prelijte sa 4 l vruće vode i stavite na vatru da proključa. Sačekajte 30 min da odstoji pa procedite. Dodajte odvar u kadu sa vodom temperature 36-37S. Lezite u kupku. Procedura traje 20 min i ponavlja se svakog drugog dana.
Pročitajte još: KAŠALJ se može izlečiti biljkom koja u proleće cveta širom SRBIJE
Mleko protiv gastritisa (želudačna kiselina)
Supenu kašiku suvog lista koprive prelijte čašom vrućeg mleka. Kuvajte na pari 5-7 min pa sačekajte da se ohladi. Uzimajte 1/3 čaše leka 3 puta dnevno 1 sat pre jela.
Čaj protiv gastritisa (snižena želudačna kiselina)
Pomešajte listove koprive i bokvice s kantarionom i kukuruznom svilom u proporciji 2:2:3:1. Tri supene kašike smese prelijte sa 750 ml ključale vode. Prespite u termos i ostavite 3 sata da odstoji. Konzumirajte čašu čaja tri puta dnevno 20 minuta pre jela. Tretman traje osam nedelja, nakon toga napravite pauzu 10 dana pa ponovite tretman.