Otkrivamo vam kako da pripremite OBLOGE uz pomoć kojih ćete se rešiti bolova
Reumatska oboljenja su poremećaji ili bolesti sistema za kretanje, najčešće zglobova, okolozglobne strukture, mišića i kičmenog stuba. Ovi poremećaji se najčešće ispoljavaju bolom, otocima, ukočenošću zglobova i ograničenom pokretljivošću.
Za pojedina reumatska oboljenja uzroci su poznati i zna se kako nastaju, ali za većinu ne. Često se ispoljavaju tokom smene godišnjih doba ili pri naglim promenama temperature, jer atmosferske i promene vazdušnog pritiska izazivaju reakciju vezivnog tkiva sistema za kretanje.
Donosimo vam recepte za obloge iz narodne medicine, koji će ublažiti bol i dužom primenom učiniti da oboljenja budu lakše podnosiva.
Foto: Pixabay
1. Dodati 6 kapi ulja od kamilice u čašicu bademovog ulja, pomešati i trljati bolna mesta, posle kupanja u toploj vodi, ili 3 kapljice ruzmarinovog ulja usuti u čašicu sojinog ulja i trljati bolna mesta. Ovo ponavljati dok bolovi ne prestanu.
Pročitajte još: "Čini da leukemija bude blaža od običnog gripa": Čemu sve pribegavaju pacijenti oboleli od raka
2. Sitno narendani ren, uz dodatak iseckanog crnog luka, ili praziluka i malo mlevenog bibera previti na bolno mesto. Oblog držati dok se ne oseti peckanje.
3. Bolno mesto oblagati platnenim krpama natopljenim jabukovim sirćetom, a preko obloga staviti suve flanelske ovoje.
4. Sveže listove kupusa sa kojih su odstranjena rebra preliti ljutom rakijom i priviti na bolno mesto. Obloga se menja tri puta dnevno.
Pročitajte još: Prepoznaćete ga po DUŽINI: Jede se sirov i iseckan, a pun je vitamina C, kalcijuma i gvožđa
5. U litar maslinovog ulja ubaciti 10 kašika isitnjenog orahovog lista i držati na toplom oko 30 dana uz povremeno mućkanje. Nakon toga mazati bolna mesta.
6. U 300 mililitara jake rakije ubaciti 25 jezgri iz koštice šljive, ostaviti bočicu na toplom mestu nedelju dana uz povremeno mućkanje. Sa ovom rakijom masirati bolna mesta.
7. Zagrejati so u pećnici i staviti u platnenu kesu. Kesu držati na bolnom mestu najmanje 30 minuta.
8. Usitnjene plodove divljeg kestena kuvati oko 1 sat i taj odvar pomešati sa vodom u kadi i u njoj ostati oko 20 minuta.