Iznenadite ukućane za nedeljni ručak: Morski plodovi na SRPSKI način (Foto)

15. 04. 2020. 000000 17:43

Foto: A. M.

Sveži ili smrznuti morski plodovi se sve češće mogu kupiti veoma povoljno u supermarketima. Postoji bezbroj načina da se spreme, a rižoto sa gamborima je jedan od najjednostavnijih.

Pročitajte još: Ne bacajte pire, za PET minuta napravite novo UKUSNO jelo

Smrznuti gambori
Foto: A. M.

Sastojci:

  • 250 grama gambora
  • 1/2 konzerve pelata
  • glavica crnog luka
  • 1/2 crvene paprike
  • nekoliko čeri paradajza
  • 2 čena belog luka
  • začini
  • šolja pirinča
  • nekoliko listića bosiljka

Priprema:

Gambori moraju da se otope i ocede. Crni luk se iseče, crvena paprika se isecka na kockice i malo se proprže na ulju, pa se dodaju sitno isečen beli luk i oceđeni gambori.

Kada gambori promene boju dodaju se začini i nekoliko kašika pelata. prema želji može da se doda i nekoliko čeri paradajza, osečenih na četvrtine ili,čak, celi. Pelat mora da provri i krča se najmanje pet minuta.

Paradajz mora da krčka
Foto: A. M.
Pirinač se pre kuvanja uvek ostavi u vodi i brže će biti gotov.

Za to vreme se pirinač opere i ostavi u vodi da malo odstoji, jer će tako brže biti gotov. Pirinač se skuva, ali ne sme da se prekuva. Kada je gotov, pirinač se ocedi i doda gamborima. Kada se sve lepo izmeša i sjedini - rižoto je gotov.

Rižoto može da se ukrasi listićima bosiljka i pospe narendanim parmezanom.

Pročitajte još: Jedan komorač, a dve salate: Jednostavna, a zdrava hrana uz koju gubite kilograme

Rižoto može da se napravi i sa kozicama. Škampi se razlikuju od kozica po veličini i boji. Škampi su narandžasto-ružičste boje, imaju klješta i čvršću ljusku.

Kozice su račići bez klješta, imaju mekšu ljusku, svetlije su i manje po veličini. Brže se spremaju od škampa i mogu da ih zamene u većini jela.