Nemate vremena, a morate da spremite ručak: Spremite BATAT za pet minuta (Foto/Video)
Zaposlene domaćice često imaju problem šta da za kratko vreme spreme kako bi gladna deca mogla da jedu, a batat je jedno od jela koje se sprema najbrže.
Pročitajte još: Ovaj kolač se pravi za 7 minuta i košta 70 dinara (Foto/Video)
Batat je slatki krompir koji dolazi iz Latinske Amerike, ali poslednjih godina se sve češće gaji i kod nas. Obiluje vlaknima, pa odlično reguliše stolicu. Bogat je i vitaminima A i C zbog čega se preporučuje deci. Pošto je izuzetno ukusan i ima slatkastu notu gotovo da nema čoveka kome se ne dopada.
Batat može da se sprema na sve moguće načine od kuvanja do prženja, a važno je znati da se termički brže obradi od domaćeg krompira. Nutricionisti ne preporučuju kuvanje batata, jer se na taj način gube vitamini i hranljivi sastojci. Ipak, batat može da se kuva na pari.
Sprema se kao krompir, ali je mnogo brže gotov.
LJušti se na isti način kao krompir, dok je samo sečenje na kolutiće ili kriške malo teže pošto je tvrđi. Prži se izuzetno brzo, a ulje koje se koristi mora da se baci jer će ga brzo "obojiti". Ovo naročito važi za ljubičasti batat.
Batat je gotov čim omekne, pa kada se izvadi iz ulja treba ga staviti na salvetu da se ocedi. Uz pileće filete, koji se, takođe, spremaju za nekoliko minuta, ovo je jedno od najbržih jela.
Pročitajte još: Ne bacajte pire, za PET minuta napravite novo UKUSNO jelo
Od batata mogu da se prave vegetarijanske pljeskavice, a veoma je ukusan i u salatama. Naime, dovoljno ga je umotati u foliju i ispeći u rerni uz crveni luk, pa dodati sveže začine.