Sve blagodeti crne čokolade: Ublažava kašalj, smanjuje holesterol i rizik od karcinoma
Mnogima je poznato da je tamna čokolada izvrsna za dijetu, ali je isto tako manje poznato da je ovaj vrsta čokolade bogat izvor antioksidanata. Ona može da poboljšati zdravlje i smanji rizik od srčanih bolesti.
Pročitajte još: Vernici, počinje uskršnji post: Evo šta treba da znate i ko NIKAKO NE SME DA POSTI
Ona poboljšava protok krvi i snižava krvni pritisak, smanjuje oksidovani LDL holesterol, sprečava stvaranje plaka u venama i arterijama.
Najnovija istraživanja pokazuju da veća kocka tamne čokolade dnevno bitno smanjuje taloženje lošeg holesterola na zidovima krvnih sudova. Takođe, može da ublaži i simptome hroničnog umora.
Osim toga crna čokolada poboljšava moždane funkcije već nakon pet dana konzumiranja zbog stimulacije protoka krvi u mozak. Ovo je posebno značajno za starije ljude koji pate od blažih oblika demencije, ili se oporavljaju od lakših moždanih udara. Čokolada ublažava dugotrajni kašalj, tvrde stručnjaci, a da je njen sastojak teobromin trostruko efikasniji od sintetičkog leka koji prepisuju lekari.
Pročitajte još: ZAČINI UMESTO LEKOVA: Kućnu apoteku vam može zameniti ŠPAJZ
Kako su pokazale naučne studije, visok nivo antioksidansa polifenola koji se nalazi u tamnoj čokoladi znatno ublažava štetu koju prave slobodni radikali u organizmu. Na taj način se smanjuje rizik od pojave karcinoma.