Napravite MELEM za opekotine od TRI sastojka koje ima svaka kuća

16. 04. 2020. 000000 06:53

Foto: Depozitfoto

Nikada ne stavljajte ruke pod mlaz hladne vode ukoliko se opečete dok se bavite kuhinjskim poslovima. Većina upravo to radi da bi kožu ohladila i sprečila stvaranje plikova, što je pogrešno!

Voda pomaže samo nakratko smanjenju osećaja bola, baš zbog toga što hladi kožu i nerve. Već posle 20 minuta od trenutka hlađenja bol se ponovo vraća, jer se temperatura kože u međuvremenu podigla, naglašavaju stručnjaci, savetujući šta treba preduzeti.

Pročitajte još: Imate problem sa NEPRIJATNIM MIRISOM STOPALA? Umesto skupih krema probajte PRIRODNA REŠENJA

Odmah po nastanku opekotina kratko treba pustiti hladnu vodu, a zatim topliju da bi se podstakla cirkulacija. Temperatura vode trebalo bi da bude između 20 i 30 stepeni.

Čim se opečete pustite hladnu vodu, pa toplu da podstaknete cirkulaciju.

Međutim, najbolje rešenje za opekotine je melem koji na jednostavan način može da se napravi u kućnim uslovima, sa rokom trajanja od godinu dana, ukoliko se čuva u frižideru. Pravi se tako što se tri pune kašičice svinjske masti nekoliko puta properu u hladnoj vodi, a zatim pomešaju sa jednim belancetom i čašicom domaće rakije, najbolje komovice. Sastojci se sjedine i mute mikserom dok masa ne postane kompaktna, poput šlaga za tortu.

Pročitajte još: Napravite kućni VELNES za 50 dinara: Jednostavne kupke koje će vas preporoditi

Ovako spremljen melem delotvoran je kod opekotina od ulja, rerne, vrele vode, sunca... Opečeno mesto tokom dana premazujte od tri do četiri puta, u tankom sloju. Nakon nanošenja melem ne izaziva bolove, a na opečenom mestu ne ostaju ožiljci.